VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MENJA ZAPOSLENE: Ova radna mesta u SAD su najugroženija

Novosti onlajn

12. 09. 2023. u 14:48

VEŠTAČKA inteligencija mogla bi da utiče na 11 miliona radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama, dok bi direktno mogla da zameni 2,4 miliona zaposlenih do 2030. godine, pokazuju nova istraživanja.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА МЕЊА ЗАПОСЛЕНЕ: Ова радна места у САД су најугроженија

Foto: JutjubPrintscreen

Analitičari kompanije „Forester“ sproveli su istraživanje koliko će veštačka inteligencija uticati na radna mesta u SAD, a njihovi nalazi poklapaju se sa istraživanjem koje je sproveo IBM. Prema studiji „Forestera“, veštačka inteligencija direktno će uticati na 11 miliona radnih mesta, što se odnosi na prekvalifikaciju i usavršavanje postojećih radnika za korišćenje alata veštačke inteligencije u svakodnevnom radu.

Veštačka inteligencija direktno će zameniti 2,4 miliona zaposlenih, navode oni, ali, iako je reč o velikoj brojci, ona je daleko umerenija u odnosu na prethodna predviđanja stručnjaka.

Foto Shutterstock

Samo u ovoj godini, veštačka inteligencija zameniće 90.000 radnika u SAD, navodi se u studiji, što je 9,3 odsto svih radnih mesta koja su ugašena zbog automatizacije.

Poslovi na koje će veštačka inteligencija najviše uticati (ali ne i da će ih nužno zameniti) jesu asistenti u naučnim istraživanjima, autori tekstova, pisci tekstova, kopirajteri, lektori, istraživači društvenih nauka...

- Studija je pokazala da veštačka inteligencija više utiče na poslove za koje je potrebno više obrazovanje, i za koje su plate veće, dok će oni sa nižim obrazovanjem, poput radnika u transportu, na građevini i u skladištima, manje osetiti uticaj veštačke inteligencije - navode strani mediji.


(Sputnjik Srbija)


BONUS VIDEO:

SVETSKA KONFERENCIJA ROBOTIKE: Vrtoglavi napredak mašina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)