ŠTA VEŠTAČKA INTELIGENCIJA KAŽE O KRUŠEVCU?: Zna sve o knezu Lazaru, a prepoznaje i FK „Napredak“

S.BABOVIĆ

14. 08. 2023. u 12:24

AKO vas zanima po čemu je poznat Kruševac, možete pitati trenutno najmoderniji program na svetu: ChatGPT, koji je razvila organizacija OpenAl.

ШТА ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА КАЖЕ О КРУШЕВЦУ?: Зна све о кнезу Лазару, а препознаје и ФК „Напредак“

Foto Shutterstock

Razgovarali smo sa veštačkom inteligencijom i "testirali" njeno znanje o Kruševcu. O osnivaču grada i geolokaciji "sagovornik" je izneo precizne podatke.

- Kruševac je grad koji se nalazi u centralnoj Srbiji, država u jugoistočnoj Evropi. Nalazi se na reci Rasini i administrativni je centar Rasinskog okruga. Kruševac ima istorijski značaj, jer je bio prestonica srednjovekovne srpske države tokom 14. veka pod vlašću slavnog srpskog vladara cara Lazara - odgovorio nam je program, dodajući da je jedna od najznačajnijih znamenitosti Kruševca crkva Lazarica, podignuta u 14. veku, koja je svedočanstvo o istorijskom i kulturnom nasleđu grada... Grad je takođe poznat po svojim vezama za Kosovsku bitku 1389. godine, značajan događaj u istoriji Balkana.

Za Kruševac „kaže“ i da je industrijsko i privredno čvorište u Srbiji i dodaje da „ima mešavinu istorijskih znamenitosti, modernih sadržaja i kulturnih atrakcija, što ga čini zanimljivom destinacijom kako za turiste, tako i za one koji su zainteresovani za istraživanje srpske istorije i kulture“. Srednjevekovnu tvrđavu, Narodni muzej i festivale izdvaja kao značajne stavke.

I dok kod istorijskih podataka nije bilo greške, ChatGPT ne daje tačne informacije o poznatim Kruševljanima. Tako se na naše pitanje o njima, ogrešio o Lozničane i Valjevčane, jer je Kruševljanima proglasio i Vuka Karadžića i Ljubomira Nenadovića. Da izvine Guča, i Sabor trubača je ubacio u Kruševac. Ipak, ovo je program koji vredno uči i možete ga u svakom trenutku ispraviti, uneti tačne podatke, na čemu vam i zahvali u konverzaciji.

ChatGPT vam jasno daje do znanja da nije ljudsko biće, već „model za obradu jezika“, čija je svrha da pruža informacije i pomaže u različitim pitanjima. Na naše pitanje da li je nekada bio u Kruševcu, odgovara da "nema sposobnost kretanja ili putovanja i da je programski softver". I odgovori na apstraktna pitanja nedvosmisleno profilišu ovog „sagovornika“, jer na pitanje „da li je Kruševac lep grad“, predlaže da ga sami otkrijemo i gotovo parafrazira izreku da je lepota u oku posmatrača.

Odgovori na mnoga pitanja su gotovo generički i mogu se primeniti na bilo koji grad, osim kada je fudbal u pitanju. Kako smo se uverili, veštačka inteligencija zna za FK „Napredak“.

KRUŠEVAC DOBIO IME PO VOĆU

Na pitanje kako je Kruševac dobio ime, virtuelna inteligencija iznosi sledeći podatak: 

- Ime grada Kruševac potiče od reči "kruška", voća koje je bilo prisutno u tom području. Naziv "Kruševac" verovatno je nastao kao kombinacija reči "kruška" i završetka "-evac", što je čest sufiks u imenima gradova i naselja u Srbiji i drugim slovenskim jezicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom