INDIJA MENJA IME? Zvanične pozivnice za samit "G20" naparavile pravu pometnju u javnosti (VIDEO)

Novosti online

07. 09. 2023. u 16:25

ZVANIČNE pozivnice za večeru učesnicima samita "G20", koji će biti održan 9. i 10. septembra u Nju Delhiju, poslate su u ime "predsednika Barata", a ne Indije. To je ponovo pokrenulo spekulacije da će Indija i zvanično promeniti ime i vratiti naziv koji je bio aktuelan hiljadama godina pre nego što su ga promenili britanski kolonisti.

ИНДИЈА МЕЊА ИМЕ? Званичне позивнице за самит Г20 напаравиле праву пометњу у јавности (ВИДЕО)

Foto: Unspalsh

Odluka o promeni imena zemlje mogla da bude donesena na narednoj sednici parlamenta, koja se održava od 18. do 22. septembra, prenose mediji.

Današnja Indija hiljadama godina bila je poznata kao Barat. Tako je nazivana i u drevnim tekstovima na sanskritu.

Iako su britanski kolonisti u međuvremenu promenili ime Barat u Indija. Međutim, u članu 1. Ustava zemlje i dalje piše: "Indija je Barat", a većina u Indiji svoju zemlju naziva Barat.

Vladajuća indijska partija BJP ocenjuje je da će korišćenje naziva Barat podstaći osećaj nacionalnog ponosa i ojačati bogato kulturno nasleđe zemlje.

- Ovo je trebalo da se dogodi mnogo ranije. Predsednica je sada dala prioritet nazivu "Barat" - naglasio je Darmendra Pradan, ministar u kabinetu Narendre Modija.

S druge strane, indijske opozicione stranke, koje su formirale novu koaliciju s kojim će se na parlamentarnim izborima zakazanim za iduću godinu suprotstaviti vladajućoj Indijskoj narodnoj partiji, kažu da je to greška zato što se predlaže da se naziv Indija više ne koristi.

- Iako nema ustavnog prigovora da se Indija nazove "Barat, nadam se da vlada neće biti toliko blesava da potpuno odbaci ime "Indija", koje ima neprocenjivu vrednost kao brend građen više od jednog veka - objavio je na mreži „Iks“Šaši Taror, lider opozicionog Nacionalnog kongresa.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OBOREN GINISOV REKORD: Ovo je najmanja drvena kašika na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!