OKINAVA NEĆE BAZE, AMERIKANCI IH GRADE: Niče vojna pista na ostrvu

I. Stanojević

05. 09. 2023. u 18:28

UPRKOS protestima stanovništva na Okinavi, na teritoriji ovog ostrva gradiće se američke vojne piste, presudilo je japansko sudstvo. Vrhovni sud Zemlje izlazećeg sunca, odbacio je, pritom, uporne, višegodišnje pritužbe lokalnih zvaničnika i naložio prefekturi da odobri izgradnju infrastrukture za trupe SAD, iako se ostrvljani decenijama unazad najoštrije protive njihovom prisustvu.

ОКИНАВА НЕЋЕ БАЗЕ, АМЕРИКАНЦИ ИХ ГРАДЕ: Ниче војна писта на острву

Foto: AP

Ovom presudom potvrđena je odluka visokog suda, doneta u martu, da je plan centralne vlade u Tokiju validan i da što pre valja pristupiti njegovom konačnom ostvarenju. Zapadni analitičari komentarišu da se ovo događa u trenutku kad strateška uloga Okinave dobija na ceni u svetlu japansko-američke vojne alijanse koja treba da bude protivteža Kini.

Japanska vlada poslednjih godina sve više pojačava sopstvenu odbranu da bi se izborila sa rastućom kineskom prodornošću, izazivajući strah među stanovnicima Okinave da će upravo oni prvi biti umešani u potencijalni sukob. Budući da tenzije između Japana i Pekinga rastu, zvaničnici u Tokiju očekuju da će razrešenju doprineti premeštanje vazdušne stanice marinskog korupusa Futenma iz sadašnjeg prepunog naselja, u oblast Henoko, na istočnoj obali glavnog ostrva Okinave.

Radovi na sređivanju terena u toj oblsti počeli su još 2018. ali se sa njima stalo, pošto je uočeno da čak 70 odsto tla, zbog izrazite mekoće, ne odgovara nameni. Potom je vlada u Tokiju sačinila revidirani plan, koji je prefektura Okinave odbacila kao nedovoljan i shodno tome, potpuno obustavila radove na rekultivaciji zemljišta.

Plan poboljšanja terena zahteva na desetine hiljada stubova i ogromne količine zemlje, za koje njegovi protivnici kažu da bi naštetilo životnoj sredini. Guverner Okinave Deni Tamaki pozvao je na značajno smanjenje američkih trupa na Okinavi, trenutno zatvaranje baze Futenma i ukidanje izgradnje baze u Henoku. Tamaki je rekao da neće odustati i obećao da će nastaviti sa zahtevima, uprkos presudi.

- Vlada Okinave, pažljivo će ispitati tužbu da bi odlučila o sledećem koraku - dodao je on. - Presuda je krajnje razočaravajuća, jer smo očekivali poštenu i neutralnu sudsku odluku, zasnovanu na poštovanju autonomije lokalne uprave. Presuda poništava nezavisnu opštinsku odluku i čak bi mogla da zanemari ustavno pravo na lokalnu autonomiju. To me duboko brine.

Japanska i američka vlada su se 1996. godine saglasile da zatvore vazdušnu stanicu u Futenmi, godinu dana pošto su tri američka marinca silovala jednu učenicu. To je dovelo do masovnog pokreta protiv američkih baza.

Pakt

OKINAVA, na koju otpada samo 0,6 procenata japanske zemlje, opterećena je ogromnim brojem američkih vojnika, kojih je više od 50.000. Trupe iz SAD, nalaze se tu na osnovu bilateralnog bezbednosnog pakta Vašingtona i Tokija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)