PESKOV: Pregovori Putina i Erdogana bili produktivni

Novosti online

04. 09. 2023. u 14:37

RUSKI predsednik Vladimir Putin sastao se sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju.

ПЕСКОВ: Преговори Путина и Ердогана били продуктивни

Foto: EPA

Razgovori ruskog i turskog lidera Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u proširenom formatu bili su produktivni, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ruski lider rekao je ranije da očekuje da će pregovori o gasnom čvorištu u Turskoj uskoro biti završeni.

- Postigli smo napredak i nadam se da ćemo uskoro završiti pregovore o stvaranju gasnog čvorišta u Turskoj - rekao je ruski predsednik.

On je napomenuo da je to neophodno kako bi situacija u regionu bila stabilnija i uravnoteženija.

Govoreći o saradnji Rusije i Turske u energetskom sektoru, ruski lider je kazao da su postignuti sporazumi između glavnih snabdevača i potrošača sa obe strane.

Putin se osvrnuo i na izgradnju nuklearne elektrane „Akuju“ u Turskoj, rekavši da sve ide po planu, te da će sledeće godine biti pušten u rad prvi blok.

Takođe je dodao da se tokom današnjeg sastanka neće zaobići ni pitanja povezana sa ukrajinskom krizom. Putin je takođe kazao da je Rusija otvorena za pregovore o prehrambenom sporazumu.

Predsednika Erdogana su na Međunarodnom aerodromu u Sočiju dočekali zamenik gubernatora Krasnodarskog kraja Aleksandar Rupelj, gradonačelnik Sočija Aleksej Kopajgorodski, zamenik generalnog direktora za državni protokol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Igor Bogdašev, ambasador Turske u Moskvi Mehmet Samsar i drugi zvaničnici.

Ovo će biti njihov prvi susret nakon skoro godinu dana pauze. Predsednici će razgovarati o situaciji oko crnomorskog žitnog sporazuma i drugim pitanjima.

Nakon sastanka očekuje se konferencija za štampu Putina i Erdogana.

Mediji pišu da će Erdogan tokom sastanka izraziti spremnost Ankare da deluje kao posrednik u rešavanju sukoba u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)