RUSIJA UPERILA PRST U SJEDINJENE DRŽAVE: Amerika će pre ili kasnije testirati nove nuklearne bojeve glave

Novosti onlajn

29. 08. 2023. u 22:17

AMERIKA će pre ili kasnije testirati svoje nove nuklearne bojeve glave, a održavanje nuklearnog poligona u Nevadi pokazuje da oni ne nameravaju da prestanu sa testiranjem nuklearnih bombi, rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ženevi Andrej Belousov.

РУСИЈА УПЕРИЛА ПРСТ У СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ: Америка ће пре или касније тестирати нове нуклеарне бојеве главе

Foto: Profimedia

- Skrećemo pažnju na to da SAD modernizuju i održavaju infrastrukturu nuklearnog poligona u Nevadi za upotrebu. Takav pristup se može smatrati direktnim dokazom za odgovarajuće namere Vašingtona. Pored toga, SAD ne kriju da prave nove vrste nuklearnih bojevih glava čije će performanse pre ili kasnije morati da testiraju u praksi - rekao je Belousov na događaju posvećenom Međunarodnom danu protiv nuklearnog testiranja.

On je istakao da jednoglasno usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN 64/35 iz 2009. godine govori o tome da sve države sveta „dele potrebu“ da se potpuno odustane od nuklearnih testiranja, što je najvažniji uslov za postizanje krajnjeg cilja – stvaranja sveta bez nuklearnog oružja.

- Rusija, kao jedna od država koja je ratifikovala Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja i koja je 1992. godine uvela dobrovoljni moratorijum na nuklearna testiranja, odgovorno ispunjava sve svoje obaveze - zaključio je Belousov.

Međunarodni dan borbe protiv nuklearnih testova obeležava se 29. avgusta, a utvrđen je rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2. decembra 2009. godine. Inicijator je bio Kazahstan. Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev potpisao je 29. avgusta 1991. godine ukaz „O zatvaranju Semipalatinskog poligona za testiranje nuklearnog oružja“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POŽARI U GRČKOJ SE NE SMIRUJU - Borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!