JUTRO NAKON PADA AVIONA U KOJEM JE BIO PRIGOŽIN: Šta znamo do sada o pogibiji šefa Vagnera?

Novosti online

24. 08. 2023. u 07:33

ŠEF Vagner grupe putovao je u privatnom avionu koji se srušio u Rusiji bez preživelih.

ЈУТРО НАКОН ПАДА АВИОНА У КОЈЕМ ЈЕ БИО ПРИГОЖИН: Шта знамо до сада о погибији шефа Вагнера?

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ruske vlasti potvrdile su da se privatni avion sa osnivačem Vagner grupe Jevgenijem Prigožinom, koji se navodi kao putnik, srušio između Moskve i Sankt Peterburga u sredu, pri čemu su svi u njemu poginuli, piše RT internešnal. 

Koji detalji su potvrđeni? 

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije potvrdilo je da je avion pao na zemlju u Tverskoj oblasti i da su poginula sva tri člana posade i sedam putnika. Ministarstvo je saopštilo da je avion, Embraer 135BJ Legaci 600, putovao iz Moskve za Sankt Peterburg u vreme incidenta.

Rosavijacija, ruska federalna agencija za vazdušni saobraćaj, saopštila je da je Prigožin bio u avionu, zajedno sa nekoliko visokih komandanata Vagnera.

Da li je sudar snimljen kamerom?

Nekoliko kratkih snimaka nesreće kružilo je društvenim mrežama. Čini se da video-snimci koje su objavili kanali Mash i Baza Telegram pokazuju kako mlaznjak pada prema zemlji u naizgled nekontrolisanom okretanju, ostavljajući za sobom trag crnog dima. Iz snimaka nije jasno koji deo letelice se zapalio. 

Drugi snimci navodno snimljeni na mestu nesreće prikazuju plamene olupine razbacane po travnatom proplanku.

Da li je Prigožin definitivno mrtav?

Iako je Rosaviacija rekla da je Prigožinovo ime na spisku, nije eksplicitno proglasila šefa Vagnera mrtvim. U sredu kasno uveče, ruski zvaničnici su rekli da su pronašli osam tela, iako do tada nijedno ime nije bilo objavljeno. Svi su opisani kao teško izgoreli.

Neki ruski mediji identifikovali su repni broj aviona kao RA-02795, za koji se veruje da pripada Prigožinu. Prema sajtu za praćenje letova Flajt radar 24, drugi avion povezan sa Prigožinom sa repnim brojem RA-02878 otišao je iz Moskve ubrzo nakon prvog, ali se vratio na zemlju nakon što su se pojavile vesti o nesreći. Nijedan od ovih izveštaja nije zvanično potvrđen.

Ko je još bio na spisku putnika? 

Pored Prigožina, Rosavijacija je rekla da je Dmitrij Utkin – bivši operater ruskih specijalnih snaga i navodni suosnivač PMC – takođe putovao avionom, kao i Valerij Čekalov, koga SAD smatraju zamenikom šefa Vagnera. Preostali putnici na listi bili su Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandar Totmin i Nikolaj Matusejev, koje su ruske novine identifikovale kao članove Vagnera.

Ko je Jevgenij Prigožin? 

Prigožin je 2014. godine osnovao Vagner grupu, privatnu vojnu kompaniju (PMC). Iako je Vagner grupa osnovana 2014. godine i učestvovala je u neprijateljstvima u Donbasu, Prigožin je odbijao da potvrdi svoju ulogu u kompaniji do prošle godine.

Vagnerove trupe su delovale u više afričkih zemalja i u Siriji, gde su se navodno sukobile sa američkim snagama 2018.

Sa svojim trupama koje su se borile u višemesečnoj bici za grad Artjomovsk (poznat kao Bahmut u Ukrajini), Prigožin je davao redovne izjave za medije i javno se sukobljavao sa ruskim Ministarstvom odbrane ranije ove godine, optužujući najviše zvaničnike za loše upravljanje sukobom i uskraćivanje odgovarajuće municije.

Foto Tanjug/AP

Kako se odigrala Vagnerova pobuna? 

Kako piše RT.com Prigožin je u junu tvrdio da su ruske snage granatirale Vagnerov terenski kamp, gde su se trupe PMC-a odmarale i ponovo naoružavale nakon zauzimanja Artjomovska prethodnog meseca. Osnivač Vagnera je tada najavio da će predvoditi svoje snage u maršu na Moskvu da ukloni navodno korumpirane vojne zvaničnike.

Putin je pobunu opisao kao „ubod nožem u leđa“ i obećao „odlučne akcije“ za uspostavljanje reda. Međutim, manje od dan nakon što je počela, pobuna je ublažena zahvaljujući posredovanju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Prigožin se složio da će ljudi koji su učestvovali u pobuni biti prebačeni u Belorusiju, dok će oni koji to odbiju biti uključeni u jedinice pod kontrolom ruskog Ministarstva odbrane.

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu