"SVI ČLANOVI SU IZRAZILI PODRŠKU": Belorusija očekuje da bude primljena u BRIKS što je pre moguće

Đ.G.

23. 08. 2023. u 18:09

BELORUSIJA računa na podršku svih zemalja članica BRIKS-a za svoju aplikaciju za prevremeni prijem u tu organizaciju, izjavio je beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik u Johanesburgu, gde se održava samit BRIKS-a.

СВИ ЧЛАНОВИ СУ ИЗРАЗИЛИ ПОДРШКУ: Белорусија очекује да буде примљена у БРИКС што је пре могуће

Foto RIA.RU

- U principu, svi lideri zemalja članica BRIKS-a izrazili su političku podršku proširenju članstva u organizaciji. Danas one zemlje koje su se prijavile, uključujući i Belorusiju, očekuju da u najkraćem mogućem roku dobiju potvrdu o prijemu u članstvo te organizacije - rekao je Aleinik, čiji je video komentar distribuirala pres služba Ministarstva spoljnih poslova Belorusije.

Šef beloruskog Ministarstva spoljnih poslova je napomenuo da je BRIKS postao samodovoljna međunarodna organizacija koja doprinosi formiranju pravednijeg svetskog poretka. Širenje BRIKS-a će pomoći povećanju i ekonomskog i političkog potencijala ove organizacije, smatra diplomata. On je podsetio da ukupan BDP zemalja članica BRIKS-a već danas premašuje BDP zemalja članica G7.

Danas, na marginama samita u Johanesburgu, beloruski ministar spoljnih poslova održao je niz bilateralnih sastanaka, uključujući sa svojim kolegama iz Saudijske Arabije i Ekvatorijalne Gvineje, ministrom za međunarodnu saradnju UAE, državnim ministrom za ekonomsku koordinaciju Angole, kao kao i sa predsednikom Eritreje.

- Svi sastanci su protekli u veoma konstruktivnoj prijateljskoj atmosferi - naglasio je Sergej Alejnik i dodao da je akcenat tokom susreta bio na saradnji u sektoru poljoprivrede i obezbeđivanju prehrambene bezbednosti u ovim zemljama, prenela je RIA.

BONUS VIDEO - TERETNI SVEMIRSKI brod Progress MS-22 se odvojio sa Međunarodne svemirske stanice: Misija završena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave