KINESKI J-20 PROTIV AMERIČKIH F-16V: Zašto bi stelt lovci PLAAF-a mogli da “progutaju” tajvanske Vajpere u direktnom ratu

P. Z. S. /eurasiantimes.com

21. 08. 2023. u 20:45

IMAJUĆI na umu kinesko vazduhoplovstvo PLA, Sjedinjene Države (SAD) obučavaju svoje borbene avione F-16 Vajper sa svojim prikrivenim avionima pete generacije F-35 Lajting 2.

КИНЕСКИ Ј-20 ПРОТИВ АМЕРИЧКИХ Ф-16В: Зашто би стелт ловци ПЛААФ-а могли да “прогутају” тајванске Вајпере у директном рату

Foto: EPA


Kao deo vežbi “Nortern Lajting” u Viskonsinu, stelt F-35B JSF iz sastava marinaca i F-35A iz aktivnih vazduhoplovnih snaga i Nacionalne garde vazduhoplovstva nastupili su kao „kvoterbekovi“ većih grupa borbenih aviona kako bi usavršili borbene veštine protiv zamišljenog protivnika.

U izdanju ovih godišnjih vežbi iz 2023. godine, stariji lovci F-16 Vajper pokriveni su F-35, što im omogućava da efikasnije napadnu lažne neprijateljske snage, uključujući lovce i krstareće rakete, sa većim nosivim projektilima.

T-38 avioni za obuku vazduhoplovnih snaga i stelt avioni F-117 Najthok, kao i neki F-35, takođe su igrali ulogu agresora u vežbama.

Prema marincima koji su učestvovali u vežbi, ova vrsta saradnje će biti potrebna da bi preovladala u svim narednim bitkama velikih uloga, poput one u Indo-Pacifiku protiv Kine. Ovo postaje imperativ s obzirom na to da vojni stručnjaci predviđaju da bi verovatno mogao izbiti sukob između dve države.

Pilot američkih marinaca, kapetan “Melon” Streicher, rekao je da su mlaznjaci pete i četvrte generacije koji rade u koordinaciji ključna fokusna oblast za tekuću obuku.

-To je ključni deo integracije posebno za… F-35, zaista“, rekao je Streicher. "Nosimo četiri samo projektila." Ova tvrdnja je izneta tokom godina, naglašavajući da iako je stelt avione poput F-35 teže otkriti i oboriti, oni imaju ograničen broj raketa za borbu protiv protivničkih aviona.

Foto: Free Images Pixabay

Svaka varijanta F-35 sada može da nosi najviše četiri AIM-120 napredne rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa (AMRAAM) interno (ili dva AIM-120 sa različitim kombinacijama naoružanja vazduh-zemlja). Oni mogu da nose više projektila vazduh-vazduh i drugog oružja spolja, ali to smanjuje njihovu stelt prirodu, njihovu primarnu i definišuću karakteristiku.

Nasuprot tome, F-16V se mogu opremiti sofisticiranim raketama vazduh-vazduh kompanije Raytheon Technologies Corp’s AIM-9Ks Sajdvinder. Avion može biti opremljen raketama AGM-84 Harpun, AGM-88 HARM, AGM-154 JSOV i SLAM-ER. Rakete SLAM-ER su efikasna precizna udarna oružja dugog dometa sa dometom od 170 milja.

Streicher je rekao da za razliku od F-35, „F-16 nose po šest [raketa]. Dakle, moramo da ih uvučemo u borbu i učinimo da prežive. Ako ih izgubimo rano, to je problem. Dakle, naš posao... je da malo igramo kvoterbeka u borbi.”

Jedna od primarnih prednosti JSF je već dugo bila njegova sposobnost da deluje kao kvoterbek za stelt i ne-stelt avione u budućim operacijama, uključujući avione drugih grana i međunarodnih saveznika i partnera.

Dakle, hipotetički, u slučaju sukoba sa Kinom oko Tajvana, F-35 USAF-a bi mogli da se upare sa tajvanskim F-16V kako bi se suprotstavili PLAAF-u. To, međutim, zavisi od toga da li će SAD ili njihovi regionalni saveznici koji imaju F-35, kao što su Japan i Južna Koreja, odlučiti da uđu u rat protiv Kine.

Međutim, ako postoji mala mogućnost da bi mogli da odluče da se ne bore direktno protiv Pekinga, kao što je već viđeno u ratu u Ukrajini, tajvanski F-16V će biti sami protiv kineskih stelt J-20.


F-16 SE MORAJU SUOČITI SA J-20

F-35 Lajting 2 je trenutno najtraženiji stelt borbeni avion na svetu, zahvaljujući svojim naprednim stelt karakteristikama sa onim što SAD nazivaju neuporedivom brzinom i agilnošću, potpuno spojenim senzorskim informacijama, mrežnim operacijama i naprednom održivošću da obezbedi vrhunske sposobnosti u vazduhu.

F-35 obično lete sa borbenim avionima, kao što su F-15 Igl i F-16 Fajting falkons, kako bi im pružili pokriće. Na primer, nevidljivi borbeni avioni F-35 učestvovali su u vežbi protiv teških F-15 Igl (koji se često smatraju telohraniteljima F-35) i imali su zapanjujuću stopu ubijanja od osam bez ijednog gubitka.

U borbi, strana koja uspe da otkrije i ispali prvi hitac prva obezbeđuje poziciju prednosti. To je u suštini razlog zašto se koriste F-35, kako bi mogli da omoguće drugim lovcima koji više nose rakete, ali nisu nečuveni da ispaljuju projektile bez da budu otkriveni.

Foto Tanjug/AP

Međutim, dok se priprema za buduću borbu jedan na jedan sa Vazduhoplovnim snagama PLA, Tajvan zna da će F-16 Vajpers koje nabavlja iz Sjedinjenih Država biti njegova najbolja opcija. Vojni posmatrači se često pitaju da li bi F-16V mogli da se bore protiv J-20 bez navodnog i preko potrebnog pokrivanja stelt lovca.

Da bi se takmičio sa J-20, trećim stelt lovcem pete generacije u upotrebi širom sveta, ostrvo pretvara 141 stari F-16A/B blok 20 u novi američki lovac i ima 66 potpuno novih F-16V blok 70 u narudžbi.

Smatra se da je J-20 konceptualno uporediv sa američkim F-35 zbog svog sofisticiranog radara i elektronike i njegovog integrisanog sistemi za upravljanje oružjem. Njegov radarski sistem može da pronađe ciljeve udaljene do 135 kilometara, a njegove rakete dugog dometa mogu da dostignu ciljeve na dometu od 300 kilometara (186 milja).

U poređenju sa prethodnicima, verovatnije je da će poboljšani F-16V naći J-20. Za razliku od starijih modela, ima APG-83 aktivnu elektronsko skeniranu mrežu (AESA) radar i drugu modernu avioniku. Zbog toga je kinesko rukovodstvo bilo besno na odluku Sjedinjenih Država da naoruža Tajvan unapređenim borbenim avionima.

Međutim, to još uvek ne odbacuje činjenicu da je kineski PLAAF progresivno dodao stotine domaćih lovaca serije J-10, J-11 i J-16 u svoju flotu u poslednje dve decenije. Pored toga, spekuliše se da flota PLAAF-a sada ima oko 200 borbenih aviona J-20, pri čemu sve komande koriste ove napredne stelt lovce.

Tajvan bi se tako suočio sa brojčano i tehnološki naprednijim vazduhoplovnim snagama, sa J-20 koji bi leteli dobro iznad tajvanskog ostrva uz ono što bi moglo biti poboljšano nekažnjeno zbog njihove prikrivenosti.

U članku napisanom 2018. za War on the Rocks, Dru Tompson je objasnio novu strategiju Tajvana da se bori protiv Kine. Prema ovoj analizi, da bi sprečilo Vazduhoplovstvo PLA da pruži vazdušnu podršku iz blizine invazijskim snagama, tajvanske vazdušne snage će rasporediti integrisanu protivvazdušnu odbranu dodeljenu za odbranu vazdušnih baza i kritične infrastrukture.

Iako bi mogli da budu presudni u ispaljivanju protivbrodskih projektila na kineske invazione brodove, Tompson je tvrdio da bi borbeni avioni verovatno bili najmanje presudan sistem za pokušaj Tajvana da spreči kinesku invaziju. Međutim, moglo bi se očekivati da će nekoliko aviona izbeći početni napad Kine na tajvanske vazdušne baze. „Udari PLA… će opustošiti tajvanske vazdušne baze. Zaista, tajvanski lovci će „pre svega služiti kao odvraćajuća uloga u odbrani tajvanskog vazdušnog prostora u mirnodopskim vremenima“, primetio je Tompson.

Uz kinesko preterano zastrašivanje tajvanske vojske i njene upade u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ), pojavili su se izveštaji da je J-20 posmatrao F-16V koje Tajvan često šalje da presreću kineske ratne avione koji ulaze u njegov ADIZ.

Vojni posmatrač, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za EurAsian Times: „Američke vežbe koje integrišu F-35 i F-16 (poznate kao integrisanje lovaca 5. i 4. generacije na komplementaran način) su korisne jer upotrebljavaju 5. gen. i lovce 4. gen. PLA takođe trenira da integriše svoje lovačke snage 5. generacije (J-20) sa svojim lovačkim snagama 4./4.5. generacije (J-16, J-10C i drugi).“

Tajvan, sa svoje strane, nema borbeni avion pete generacije i ima ograničen broj lovaca četvrte generacije.

-Za Tajvan, ne samo da im nedostaju F-35, već su na nivou čitavog sistema sistema nadmašeni od strane PLA, čak i pre faze da li njihovi lovci mogu da se podignu u vazduh tokom sukoba, dodao je analitičar.

Ovo u suštini ostavlja F-16V da se suoči sa J-20s i drugim PLAAF borbenim avionima. Ranije su postojale tvrdnje kineskih borbenih pilota da su leteli iznad Tajvana a da ih ne presreću njihovi borbeni avioni ili zemaljski radari, pokazujući prividnu sposobnost njihovih Moćnih Zmajeva.

Na pitanje kako se tajvanski F-16V može ponašati protiv lovaca PLAAF J-20, vojni posmatrač je rekao za EurAsian Times: „Kada se uzme u obzir neravnoteža moći u moreuzu, početno pitanje bi verovatno trebalo da bude koliko bi ROCAF F-16 bi moglo da polete, praćeno pitanjem koliko dugo F-16 mogu da prežive u vazduhu pre nego što dostignu borbenu visinu, s obzirom na ogromne kvalitativne i kvantitativne prednosti PLA u AEW&C, EW (elektronskom ratovanju) i naoružanju. Tek nakon toga bi bilo korisno razmotriti (sukob sa)J-20.

Nakon toga se može razmotriti koliko vazduhoplovnih baza može da primi na povratku F-16 (ili bilo koji drugi lovac) ili da li bi bili prinuđeni da slete na autoput kao improvizovani aerodrom, koji po svojoj prirodi nije sposoban da napravi skretanje velikih razmera ili putovanje velikom brzinom.”

S obzirom na to, citirani su vođa avio-grupe Jang Junčeng i pilot Vei Ksin koji su rekli: „Stelt sposobnost J-20 je njegova najveća prednost. Neprijateljski radar ne vidi ništa, ali mi možemo da krenemo u napade. Možete zamisliti koliki bi psihološki pritisak imali neprijatelji. Oni mogu samo da preduzmu iznenadne manevre izbegavanja da bi izbegli naše pretnje. Ako guramo napred, oni će pasti."

Ova pretnja koju predstavlja J-20 je složena za Tajvan, jer, za razliku od scenarija za koji se obučavaju Sjedinjene Države, tajvanske vazduhoplovne snage nemaju F-35 stelt borbene avione koji bi igrali ulogu „kvoterbeka“ za F-16 Vajper ispaljuje rakete.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?