RAT U UKRAJINI: ISW - Ukrajinci moraju da "unište" ruske snage da bi napredovali; Zelenski traži još oružja (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

18. 08. 2023. u 07:13 >> 02:11

RAT u Ukrajina ušao je danas u 541. dan. Rano jutros uništen je dron koji je leteo ka Moskvi, zbog čega su bila uvedena ograničenja letova na aerodromima u okolini ruske prestonice.

РАТ У УКРАЈИНИ: ISW - Украјинци морају да униште руске снаге да би напредовали; Зеленски тражи још оружја (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih operacija: Žestoke borbe u Zaporožju i kod Kupjanska (MAPA)

Borbe se nastavljaju duž cele linije fronta. Ruske trupe nastavljaju metodično napredovanje u pravcu Petropavlovke u sektoru Kupjanska.

Zauzvrat, ukrajinske formacije izvode napade u sektorima Vremjevske izbočine i Orehova, koji su brzo potisnuti vatrom artiljerije i lakog oružja.

Ilustracija telegram rybar

Zelenski traži još oružja: To nam je glavni zadatak

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da vlasti Ukrajine pripremaju velike stvari za tu zemlju koje će, kako je naveo, osnažiti državu i njene ratnike.

-To je glavni zadatak. Oružje za naše ratnike. Nove prilike za našu odbranu. Novi paketi podrške od naših partnera, rekao je Zelenski u večernjem video-obraćanju objavljenom na sajtu predsedništva.

FOTO: AP/Tanjug

Dodao je da ukrajinske vlasti čine sve da pre Dana nezavisnosti, 24. avgusta, mogu da kažu da je napravljen još jedan korak ka krugu najjačih država sveta.

-Naš tim trenutno radi posebno intenzivno. Čućete nove vesti o Ukrajini. Pripremamo ih sa susedima u Evropskoj uniji i onim regionima Evrope gde saradnja sa državama nije bila dovoljna, naveo je ukrajinski predsednik.

On je istakao da je Ukrajina ove nedelje ostvarila važne diplomatske uspehe, poput činjenice da se deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu do sada pridružilo 18 država.

Zelenski je dodao da se radi na tome da Ukrajina ove godine bude spremna za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Kupjanski deo fronta: Ruske snage probijaju odbranu VSU, neuspeo protivnad (MAPA)

U okolini Sinkovke, pripadnici grupe Zapad Oružanih snaga Rusije nastavljaju da potiskuju ukrajinske formacije iz sela. Kao rezultat napada sa istočne strane, Oružane snage RF su zauzele dva uporišta.

Ilustracija telegram rybar

Uprkos naletu ruske vojske, ukrajinske formacije povremeno pokušavaju da izvrše kontranapad. Jedan od jurišnih odreda 67. brigade Oružanih snaga Ukrajine imao je neuspešan desant južno od Olšana. Napad je odbijen, a grupa je poražena.

Artiljerija i avijacija Oružanih snaga RF aktivno podržavaju ofanzivu vatrom: kao rezultat masivnog udara na liniji fronta, pogođeno je nekoliko uporišta, kao i jedan samohodni top.

Situacija kod Kupjanska se pogoršava za Oružane snage Ukrajine. Pojačanja iz 14. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine upućena su u rejon linije kontakta južno od Limana 1, a jedinice u Petropavlovki se pripremaju za ofanzivu Oružanih snaga RF.


Leva obala Dnjepra pod kontrolom Rusa

Jurišne jedinice ruske vojne grupacije „Dnjepar“ očistili su celo područje sela Kazačji Lageri od ukrajinskih jedinica tako da je sada leva obala Dnjepra u Hersonskoj oblasti u potpunosti pod kontrolom ruske vojske, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom na terenu.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, ukrajinske snage i dalje pokušavaju da forsiraju Dnjepar ali ih sada u tome sprečava ruska artiljerija.

Prema rečima neimenovanog izvora, aktivna je i ruska avijacija koja vrši izviđačke misije kako bi utvrdila prisustvo protivničke vojske i ujedno sprečava pokušaje da se forsira taj potez.

 

ISW: Ukrajinci moraju da "unište" ruske snage da bi napredovali

Izveštaj ISW-a sugeriše da su ukrajinske snage verovatno trebale da „temeljno degradiraju“ ruske jedinice da bi napredovale, dok predviđa da će moskovska vojska imati poteškoća u odbrani teritorije u budućnosti zbog nedostatka raspoloživih pojačanja koja otkrivaju slabe linije odbrane tamo gde rezerve nisu raspoređene.

-Ruskim snagama nedostaju značajne operativne rezerve, a intenzivni ruski napori da zadrže ova naselja umesto da povlače svoje snage znači da su ukrajinske snage verovatno morale da temeljno degradiraju ruske jedinice pre nego što napreduju, navodi se u izveštaju.

-Nedostatak ruskih operativnih rezervi znači da će ruske snage morati da pojačaju određene oblasti fronta na račun drugih, što će verovatno u celini oslabiti ruske odbrambene linije i ponuditi ukrajinskim snagama mogućnosti za eksploataciju, nastavlja se.

 

Bivši američki obaveštajac: VSU čeka rasulo, nemaju dovoljno obučenih vojnika

Kontraofanziva je dovela do ozbiljnog slabljenja Oružanih snaga Ukrajine zbog velikih gubitaka među ljudstvom. Ovo je izjavio bivši američki obaveštajac Skot Riter na Jutjub kanalu Judging Freedom.

-Ukrajina je svoje najbolje rezerve prebacila na zaporoški pravac, kada budu poraženi, neće im ostati ništa, rekao je on.

Prema rečima stručnjaka, ukrajinske trupe doživljavaju akutni nedostatak municije, a mnogi od isporučenih zapadnih tenkova uništeni su na liniji fronta. Ali Riter je nazvao katastrofalne gubitke među ljudstvom najozbiljnijim problemom Oružanih snaga Ukrajine.

Sada se ukrajinska vojska, prema rečima oficira, uglavnom sastoji od onih koji su prisilno poslati na prve linije bez odgovarajuće obuke. Istovremeno, ni ovaj broj više nije dovoljan da obezbedi odbranu duž cele linije fronta, zaključio je on.


Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Oboren Su-25  i 26 dronova, odbijeni svi napadi VSU


Na donjeckom pravcu gotovo 220 vojnika ukrajinskih vojnika je izbačeno iz stroja;

Oružane snage Rusije odbile su tokom prethodnog dana tri napada ukrajinske vojske u donjeckom pravcu;

PVO sredstva Rusije su u toku proteklog dana oborila ukrajinski avion Su-25;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana u pravcu Kupjanska gotovo 75 vojnika;

Foto printskrin telegram topwar_ru

Oružane snage Rusije odbile su napad ukrajinske vojske na području naselja Nikoljsko u DNR;

Oružane snage Rusije uspešno su odbile sedam neprijateljskih napada i kontranapada u kupjanskom pravcu, uništeno je skladište municije u regionu Kamenok;

Oružane snage Rusije odbile su u krasnolimanskom pravcu dva napada Oružanih snaga Ukrajine i izbacile iz stroja gotovo 80 neprijateljskih vojnika;

Ruska vojska uništila je u hersonskom pravcu stanicu za kontrabaterijsku borbu Oružanih snaga Ukrajine i izbacila iz stroja gotovo 30 protivničkih vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su u DNR tri punkta za snabdevanje municijom jedinica Oružanih snaga Ukrajine;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana izbacile iz stroja gotovo 210 ukrajinskih vojnika na južnodonjeckom pravcu;

Foto Tanjug/AP

Ruska PVO je tokom proteklog dana oborila 26 dronova ukrajinske vojske;

Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubila gotovo 195 vojnika u borbama na zaporoškom pravcu;

Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na području naselja Rabotino i sprečile aktivnost ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u zaporoškom pravcu;

Ruska avijacija oborila je ukrajinski jurišnik Su-25 na području Veroljubovke u DNR.

 


Bela kuća objavila kada će Ukrajina dobiti F-16

Bela kuća potvrdila je da će Ukrajina dobiti lovce F-16 od trećih zemalja ali tek nakon što bude sprovedena obuka ukrajinskih pilota.

-Nakon što sprovedemo obuku pokrenućemo konsultacije sa Kongresom kako bi se odobrila isporuka lovaca Ukrajini iz trećih zemalja, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

FOTO: EPA

Trenutno se, kako je rekao, obukom pilota bave Danska i Holandija.

Rusko MO: Odbili smo sedam napada ukrajinskih snaga

Ruske jedinice su tokom proteklog dana odbile sedam napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, tvrde iz ruskog Ministarstva odbrane.

- Na Kupjanskom pravcu, kao rezultat udara armijske avijacije i artiljerijske vatre jedinica Zapadne grupe snaga, tokom dana uspešno je odbijeno sedam napada i kontranapada neprijatelja, u rejonima naselja Novoselovskoe u Luganskoj Narodnoj Republici, Sinkov, Olšana i trakt Mankovka u Harkovskoj oblasti - saopštio je vojni resor.

Pored toga, uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod Kamenke, tvrde iz ruskog ministarstva, dodajući da su Ukrajinci izgubili više oklopnih vozila i samohotku "Krab" poljske proizvodnje.

Šolc: Donosimo teške odluke

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da njegova zemlja donosi teške odluke po pitanju vojne pomoći Ukrajini.

Foto: Profimedia

- Taj rat u Evropi zahteva da kritički osmislimo svoje ideje i da budemo spremni za donošenja nezgodnih odluka. Nasuprot politici prethodnih decenija Nemačka sada šalje oružje u zonu sukoba da bi Ukrajina mogla da se brani od ruske agresije. Nemačka je odlučna da zajedno s partnerima i saveznicima pruža Ukrajini političku, finansijsku i vojnu podršku onoliko koliko to bude potrebno. Pri tome, pozdravićemo svaku podršku od strane naših partnera - rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa austrijskim kolegom Karlom Nehamerom.

Eksplozije u Zaporožju

U gradu Zaporožju odjeknule su eksplozije, objavio je ukrajinski TV kanal 5.ua.

Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije, u 13:05 objavljena je vazdušna uzbuna na teritoriji Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.

Prethodno su se oglasile sirene u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Vašington post: Američki obaveštajci kažu da će ukrajinski napori da dođu do Melitopolja propasti

Ukrajinski kontraofanzivni napori da se stignu do ključnog grada Melitopolja na jugoistoku zemlje verovatno neće uspeti, prema američkim obaveštajnim službama, što znači da ne bi ispunili svoj primarni cilj presecanja ruskog kopnenog mosta ka Krimu, piše Vašington post.

Vašington post, pozivajući se na izvore upoznate sa obaveštajnim podacima, piše da će ukrajinske trupe verovatno ostati nekoliko kilometara izvan grada. Kijevske snage se kreću ka jugu prema Melitopolju i trenutno okružuju taktički važan grad Robotino.

- Ovo sumorno predviđanje je zasnovano na brutalnoj veštini Rusije u odbrani okupirane teritorije kroz falangu minskih polja i rovova. Ovo bi moglo da podstakne upiranje prstom u Kijev i zapadne prestonice nakon što je Ukrajini predata skupa vojna pomoć za kontraofanzivu zapadnih zemalja - piše Vašington post.

Melitopolj se naziva "kapija Krima" i ključan je za ukrajinsku protivofanzivnu operaciju.

Šeremet: F-16 neće uticati na tok rata

Poslanik Državne dume sa Krima Mihail Šeremet rekao je za RIA Novosti da prebacivanje američkih lovaca F-16 u Ukrajinu neće uticati na tok rata.

Ranije je visoki zvaničnik američke administracije potvrdio da je Vašington odlučio da odobri transfer američkih borbenih aviona četvrte generacije F-16 u Kijev iz Danske i Holandije.

Foto Tanjug/AP

- Ovo ni na koji način neće uticati na tok specijalne operacije. To može nekako odložiti, ali nikako zaustaviti našu odlučnost da ono što smo započeli dovedemo do logičnog kraja. Neprijatelj mora biti poražen, druge opcije neće biti, nećemo voditi nikakve pregovore sa teroristima i agresorima - rekao je Šeremet.

On je takođe poručio američkim vlastima da budu spremne da će njihovi lovci goreti kao i hvaljeni nemačkih tenkovi Leopard.

- Specijalna operacija u Ukrajini je već razbila mit o superiornosti i nepobedivosti zapadnog naoružanja - tvrdi ruski poslanik.

Danci dobili dozvolu da pošalju F-16 Ukrajini

Danska je dobila američku dozvolu da pošalje borbene avione F-16 u Ukrajinu nakon završetka obuke ukrajinskih pilota, potvrdio je danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen.

- Mogu da potvrdim da smo ministar odbrane i ja pisali kolegama u Sjedinjenim Državama o našim opcijama. A sada smo dobili prijateljsko pismo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koje nam daje priliku da delujemo - rekao je Rasmusen.

- To znači da više ne postoji barijera da se ovo uradi i zajedno sa našim saveznicima sada smišljamo šta bi mogao biti sledeći korak.

Ministar je dodao da je njegov kolega iz Holandije Vopke Hoekstra dobio istu dozvolu kao i Danska.

Šef ruske separatističke grupe: Rusija neće brzo okupirati Ukrajinu

Američka privatna analitička kuća "Institut za proučavanje rata" tvrdi da je komandant bataljona Vostok Aleksandar Hodakovski rekao da Rusija neće moći da pobedi Ukrajinu brzo, i pozvao je na zamrzavanje sukoba.

- On je sugerisao da će Rusija morati da postignu primirje i uđu u fazu "ni mira ni rata" sa Ukrajinom - izvestio je "Institut za proučavanje rata".

Ta analitička kuća tvrdi da je Hodakovski rekao da će Ukrajina biti dovoljno oslabljena u stanju zamrznutog konflikta i da će Rusija u takvoj situaciji moći da izvrši veći uticaj na Ukrajinu nego što to čini trenutno.

Snimci pada drona u Moskvi

Ukrajinski dron srušio se jutros u zgradu u centru Moskve nakon što ga je oborila ruska protivvazdušna odbrana, što je poremetilo vazdušni saobraćaj na svim civilnim aerodromima u ruskoj prestonici, saopštili su ruski zvaničnici.

Svedok Rojtersa koji je bio u toj oblasti opisao je da je čuo "glasnu eksploziju". Na društvenim mrežama objavljeni su i snimci eksplozije nakon pada drona.

Ukinuta ograničenja letova u Moskvi

Rano jutros ukinuta su ograničenja letova na aerodromima Vnukovo, Domodedovo, Šeremetjevo i Žukovski, i vazdušne luke rade normalno, saopštila je Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Kako je izvestio gradonačelnik prestonice Sergej Sobjanin, noću su sistemi protivvazdušne odbrane uništili dron koji je leteo za Moskvu.

- Jutros, 18. avgusta 2023. godine, u cilju obezbeđenja bezbednosti letova civilnih aviona, privremeno su ograničeni letovi ka moskovskim aerodromima: Vnukovo, Domodedovo i Šeremetjevo - saopštila je Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Ograničenja su ukinuta u 4.30 časova, precizirala je agencija.

Dejstvo ruskih aviona Su-25

Brigada Azov se vratila u borbu

Brigada Azov Nacionalne garde Ukrajine sada je raspoređena na istočnoj liniji fronta u Luganskoj oblasti, rekao je pukovnik Nikola Uršalovič novinarima u Vojnom medija centru 17. avgusta.

Foto: Printscreen

- Brigada za specijalne operacije "Azov" oporavila se i počela da izvršava borbene zadatke u rejonu šume Serebrjanski - rekao je oficir ukrajinske Nacionalne garde i tvrdi da brigada Azov nanosi velike gubitke ruskim trupama i vojnoj tehnici.

Ruske vazdušne snage napale ukrajinsku vojsku u DNR

Ruska avijacija napala je koncentracije ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u blizini pet naselja u DNR, rekao je Oleg Čehov, šef pres-centra grupe Vostok.

- Lutajuća municija "lancet" uništila je dve samohodne artiljerijske jedinice Gvozdika u Velikoj Novoselki i Vremovki. Avioni su pogodili mesta na kojima se koncentrisalo ljudstvo i oprema Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Velike Novoselke, državne farme Oktjabr, Staromajorskog i Razdolnog - rekao je Čehov.

Prema njegovim tvrdnjama, ruski PVO sistemi su oborili tri ukrajinska drona "Valkira", "Furija" i "Leleka".

Zelenski: Iz Nemačke stigli PVO sistemi IRIS-T

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da su u tu zemlju iz Nemačke stigle dve baterije PVO sistema IRIS-T.

- Dva nova lansera IRIS-T su isporučena Ukrajini. Ovo je moćan i preko potreban PVO sistem. Hvala Nemačkoj na pomoći da nas zaštiti od ruskog terora - rekao je juče Zelenski u svom redovnom video-obraćanju.

Dodao je da je potpisao ukaz o rezultatima provere vojnih komesara i rada regrutnih centara u Ukrajini, objavljeno je na sajtu ukrajinskog predsednika.

- Rukovodstvo će biti potpuno smenjeno. Vojnici koji su zaista bili u borbi, koji zaista razumeju kako i koga treba da biraju za naše snage odbrane i bezbednosti, to su oni koji će upravljati radom teritorijalnih regrutnih centara - naveo je Zelenski.

Pored toga, dodao je da je potpisao "jedan od ključnih zakona koji je Ukrajini potreban za početak pregovora sa Evropskom unijom", a tiče se članstva u toj organizaciji.

- Pregovori treba da počnu ove godine. Zakon garantuje transparentan, profesionalan i pravičan izbor sudija Ustavnog suda. Naša zemlja je korak bliže ulasku u Evropsku uniju - poručio je Zelenski.

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024