RAT U UKRAJINI: General Sirski: Situacija kod Kupjanska se pogoršava; Najmoćnija brigada VSU "bačena u vatru" (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

16. 08. 2023. u 07:20 >> 01:50

RAT u Ukrajini – 538. dan. Sistemi protivvazdušne odbrane jutros su uništili tri ukrajinska drona iznad Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dok Kijev upozorava da su Rusi lansirali veliku grupu dronova prema ukrajinskoj luci Izmail na Dunavu, ključnoj za izvoz žita. Ukrajina najavljuje izgradnju novih utvrđenja i vojne infrastrukture u regionima koji se graniče sa Rusijom i Belorusijom. Švedska sprema novi paket vojne pomoći Kijevu vredan 314 miliona dolara.

РАТ У УКРАЈИНИ: Генерал Сирски: Ситуација код Купјанска се погоршава; Најмоћнија бригада ВСУ бачена у ватру (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih operacija: VSU pokušava da probije rusku odbranu u Zaporožju, kod Starobeljska i Vremjevskoj izbočini (MAPA)


Oružane snage RF sinoć su napale lučku infrastrukturu u Reniju u Odeskoj oblasti. Udarne bespilotne letelice pogađaju različite ciljeve u oblasti luke: pouzdano se zna o pogocima hangara sa žitaricama i elevatoru.

Na Starobeljskom pravcu, na liniji Rajgorodok-Karmazinovka, VSU ne odustaje od pokušaja da probije ruske odbrambene linije. Nastavljaju se pozicioni sukobi u oblasti šumarije Serebrjanski.

Ilustracija telegram rybar

Situacija u pravcu Soledara se smirila. Istovremeno, teški sukobi ostaju na periferiji Kleščejevke. Borbe se nastavljaju u Marjinskom sektoru na Donjeckom pravcu. Zabeležena je aktivnost DRG (diverzantsko izviđačke grupe) VSU.

Glavne bitke u sektoru Vremjevske izbočine vode se u oblasti Urožajnoga i Staromajorskog. Artiljerijski i vazdušni udari se nanose na akumulacije Oružanih snaga Ukrajine. Uprkos velikim gubicima u tehnici i ljudstvu, VSU nastavlja ofanzivne operacije na Orehovskom sektoru. Najžešće borbe se vode u Rabotinu.

Foto Tanjug/AP

U pravcu Hersona, napeta situacija ostaje u blizini Antonovskog mosta. Obe strane pucaju jedna na drugu. Uprkos gubitku mostobrana kod Kozačkih logora, ukrajinske formacije ne odustaju od pokušaja da pronađu rupe u odbrani i prebace DRG na levu obalu Dnjepra.

 

Anglo-Ukrajinski razgovori vojnog vrha o ratnim operacijama

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnij razgovarao je sa vrhovnim savezničkim komandantom NATO-a i komandantom američkih snaga u Evropi generalom Kristoferom Kavolijem i načelnikom štaba odbrane Oružanih snaga Velike Britanije admiralom ser Tonijem Radakinom o saradnji u vojnoj sferi.

 

Nema F-16 za Kijev

Oružane snage Ukrajine neće dobiti lovce F-16 ni na jesen ove godine niti na zimu, priznao je portparol Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

Foto Tanjug/AP


Prema njegovim rečima, Kijev se baš nadao da će ove letelice ojačati protivvazdušnu odbranu Ukrajine.

Ignat se ipak nada da će ukrajinski piloti „uskoro“ početi obuku na F-16, ali nije naveo konkretan datum.

 

 

Zaporošci nude nagrade: Svima koji unište NATO opremu

U Zaporoškoj oblasti uvedene su nagrade za uništenu stranu vojnu tehniku, rekao je vršilac dužnosti gubernatora Evgenije Balicki na Prvom kanalu.

-Naši momci iz Korneta (protivtenkovski raketni sistem) uništavaju veliku količinu tehnike i za to dobijaju novac. Vršimo isplate za svaki uništeni komad gvožđa, to će se i nastaviti, rekao je on.

Lansiranje sa postolja vozila ili aviona

Prema njegovim rečima, naoružanje koje su Oružane snage Ukrajine dobile pokazalo se krajnje neuspešno u borbi. Činjenica je da je zapadna teška tehnika uglavnom namenjena za odbranu i za borbe u pustinji, a ne za ofanzivu. Tenkovi koje dobija Kijev ne mogu da prođu minska polja.

Oštećena zapadna oprema biće korišćena kao staro gvožđe.

 

 

General Sirski: Situacija kod Kupjanska se pogoršava

Komandant Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski priznao je da se situacija u pravcu Kupjanska pogoršava, prenosi Military Media Center, koju koordinira Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Foto: Jutjub/The Sun

-Zbog zaoštravanja situacije na kupjanskom pravcu, veći deo dana sam proveo u jedinicama koje su vodile odbranu na periferiji grada, rekao je komandant.

On je takođe izrazio bojazan da bi ruska vojska mogla blokirati, a zatim i „zauzeti“ Kupjansk.

 

 

Vazdušna uzbuna u 4 regiona Ukrajine

Ponovo je proglašena vazdušna uzbuna u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije.

Ranije u sredu, upozorenje o vazdušnom napadu je više puta objavljeno u naznačenim oblastima, da bi posle izvesnog vremena ukinuto.

Prema mapi, alarm u ovim regionima se oglasio gotovo istovremeno - oko 18.50 (poklapa se sa moskovskim vremenom).

foto: Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii

 

Zaštita od dronova za ruske tenkove

Ruski tenkovi prvi put dobili sistem radio-elektronske zaštite od FVP dronova „Triton“ a on je prikazan na forumu „Armija-2023“.

Sistem je postavljen na tenk T-72B3M.

„Triton“ je namenjen za onesposobljavanje kanala za rukovođenje i prenos podataka na neprijateljskim dronovima.

Sistemom može da se upravlja daljinski što omogućava maksimalnu bezbednost operatora.

 

Najmoćnija brigada VSU bačena u proboj ruskog fronta

Komanda ukrajinske vojske prebacila je svoju najmoćniju brigadu iz rezervnog sastava za proboj fronta u područje Rabotina u Zaporoškoj oblasti, piše vojni kolumnista "Forbsa" Dejvid Eks.

82. vazdušno-jurišna brigada od 2.000 ljudi, opremljena borbenim vozilima Marder i Striker i tenkovima Čelendžer-2, već je poslednjih nekoliko dana u Zaporoškoj oblasti gde vodi borbe, pojašnjava Eks.

Foto: EPA

82. brigada i njena sestrinska vazdušno-jurišna 46. brigada bile su među poslednjim većim jedinicama koje je ukrajinski Generalštab držao u rezervi.

Ekspert veruje da kada 82. i 46. brigadi zatreba odmor ili rotacija, neće imati ko da ih zameni, a ruske trupe će to moći da iskoriste.

Foto: Jutjub/Militär- und Landtechnik Klaus Schröder

-Marincima će na kraju biti potreban odmor. Neizvesno je koje snage će moći da ih zamene. Ukrajina još uvek ima neupotrebljene brigade Teritorijalne odbrane i Nacionalne garde, ovim formacijama obično nedostaje vatrena moć i obuka koje brigade marinaca čine tako efikasnim.

Ako Rusi uspeju da se održe kod Rabotina i izdrže značajan, ali privremeni porast ukrajinske borbene moći, na kraju bi mogli da uzvrate udarac - čim ove brigade budu morale da se povuku, piše Dejvid Eks.

Oružane snage Ukrajine više od dva meseca bezuspešno jurišaju na položaje ruske vojske u Rabotinu.

 

 

Stižu novi ruski helikopteri

Ruski holding „Helikopteri Rusije“ će proizvesti i isporučiti Ministarstvu odbrane Rusije helikoptere Mi-8AMTŠ-V „terminator“.

Dopunski sporazum državnom ugovoru je na forumu „Armija 2023“ uručio načelnik Glavne uprave naoružanja vojske Ruske Federacije general Anatolij Guljajev zameniku direktora holdinga „Helikopteri Rusije“ Olegu Guljajevu.

 


Guljajev je uručio državni ugovor generalnom direktoru kompanije „Elektroautomatika“ Viktoru Sidorovu za pripremu i isporuku nove komandne mašine R-177M.

Mi-8AMTŠ-V predstavljaju modifikovane helikoptere Mi-8AMTŠ „terminator“ koji su u vojsci počeli da se primenjuju od 2009. godine, a koji je proizvela fabrika za proizvodnju aviona iz Ulan Udenska. Na helikopter su postavljeni novi gasno-turbinski motori „Klimov“ VK-2500-03, snažniji je i pomoćni motor TA-14 i modernizovan je komplet elektronskih sistema.

 

 

NATO priznao grešku

Šef kabineta generalnog sekretara NATO Stijan Jensen smatra da nije trebalo da govori o ustupanju teritorije Ukrajine Rusiji u zamenu za članstvo u NATO, piše list Verdens Gang.

- Moja izjava o ovom pitanju bila je deo šire diskusije o mogućim budućim scenarijima u Ukrajini i nisam to trebalo da kažem. Bilo je pogrešno - rekao je on.

Stijan Jensen je ranije saopštio da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji.

Osujećen pokušaj ukrajinske diverzije

U Brjanskoj oblasti osujećen je pokušaj ukrajinske diverzantske grupe da se probije na teritoriju oblasti.

Četvorica diverzanata su likvidirana, saopštio je FSB. Pronađen je inostrano oružje, eksplozivne naprave i navigacije, kao i FPV dronovi sa nalepnicama "vlasništvo FSB Rusije".

Pretpostavlja se da je grupa pripremala provokaciju i diverzije na ruskoj teritoriji.

Sprema se novi prodor na Zaporožju

Ukrajinska vojska sprema nov pokušaj velikog prodora na zaporoškom frontu, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Zelenskom ostaje sve manje vremena da pokaže Zapadu uspeh svoje kontraofanzive, zato će Oružane snage Ukrajine pre jesenje sezone kiša preduzeti nov pokušaj velikog prodora na zaporoškom frontu - istakao je Rogov.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage poslednjih meseci na zaporoškom frontu nisu uspele da probiju prvu liniju odbrane i probiju se do obale Azovskog mora, kako su želele.

Sagovornik je istakao da su najizvesniji pravci u kojima bi ukrajinske snage mogle da pokušaju nov prodor područje Vremjovska prema Staromlinovki, orehovski pravac kod Rabotina ili forsiranje Dnjepra na području Zaporoške nuklearke.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Zapadna grupa snaga ruske vojske izvela je ofanzivu u kupjanskom pravcu i poboljšala položaje duž ivice prve linije fronta;

- Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile dva napada ukrajinske vojske na području naselja Rabotino i Verbovo u zaporoškom pravcu;

- Oružane snage Rusije odbile su devet napada ukrajinske vojske u LNR i Harkovskoj oblasti;

- PVO sredstva Rusije u blizini Novotroickog u DNR oborila su ukrajinski avion Su-25;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 85 vojnika u kupjanskom pravcu;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 250 vojnika u donjeckom pravcu, ruska vojska odbila je 5 napada;

- Ukrajinske snage tokom dana u južnodonjeckom pravcu izgubile više od 140 vojnika;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su u toku prethodnog dana gotovo 55 vojnika u krasnolimanskom pravcu;

- Oružane snage Rusije na području Torecka u DNR uništile su skladište municije 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije uništile su radarsku stanicu CT-68 za otkrivanje, prepoznavanje i praćenje vazdušnih meta na području Pervomajskog;

- Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Kirovo u Zaporoškoj oblasti;

- Ruska PVO sredstva presrela su 4 projektila „hajmars“, 2 projektila „uragan“ i oborila 26 ukrajinskih dronova u zoni specijalne operacije,Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubile gotovo 170 vojnika u zaporoškom pravcu.

PVO uništila ukrajinski dron kod Krima

PVO je u prepodnevnim satima otkrila i uništila ukrajinski dron kojim su snage Kijeva nameravale da izvedu napad na objekte na Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Neuspešna ofanziva dovela do raskola komande i administracije

Na pomolu je raskol između ukrajinske komande i administracije predsednika Vladimira Zelenskog zbog neuspešne kontraofanzive, objavio je "Njuzvik" pozivajući se na izvore.

Kako se navodi u članku, vojska, uključujući vrhovnog komandanta Valerija Zalužnog, žele da nastave ofanzivu.

Administraciji Zelenskog su u početku predstavljene preterano optimistične ocene koje dovode u zabludu a to je, navodno, izazvalo nezadovoljstvo vlasti.

Oko 500 Ukrajinaca odbilo da krene u ofanzivu

Oko 500 ukrajinskih vojnika odbilo je da krene u ofanzivu u zaporoškom pravcu, saopštio je v.d. gubernatora te oblasti Evgenije Balicki.

Prema njegovim rečima, oni su svedoci velikih gubitaka ukrajinskih snaga i ne žele da budu topovsko meso. Balicki je naveo da je ukrajinska vojska samo u toku prethodne noći izgubila 132 vojnika.

Rusi ubedljivi kod Hersona

Pripadnici grupe "Dnjepar" uništili su u prethodna 24 sata sistem "Grad", dva minobacača i likvidirali 38 vojnika ukrajinskih snaga u blizini Hersona, rekao je za Sputnjik izvor dobro upoznat sa situacijom.

Objavljen prvi snimak napada na Krimski most

Sigurnosne službe Ukrajine pustile su da u javnost stigne snimak, na kojem se vidi trenutak kada su u julu koristili eksperimentalni dron za napad na ruski most prema Krimu.

U napadu 17. jula oštećene su kolovozne trake mosta i, prema ruskim zvaničnicima, ubijeno je dvoje civila.

Bio je to drugi napad na vitalni prelaz i koji je pokazao koliko je teško braniti jedinu nezavisnu rusku vezu s poluostrvom.

Ukrajinci izgubili više od 130 vojnika u zaporoškom pravcu

Oružane snage Ukrajine su tokom protekle noći izgubile više od 130 vojnika u zaporoškom pravcu na kontakt liniji, saopštio je na Telegram kanalu vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

On je dodao da su pripadnici dva od tri aeromobilna bataljona ukrajinskih snaga, zbog lošeg moralno-psihičkog stanja, njih oko 500, odbili da učestvuju u ofanzivi na kontakt liniji u zaporoškom pravcu.

Turska sa UN o prehrambenom sporazumu

Turska nastavlja da razgovara sa Ujedinjenim nacijama i Zapadom o obnavljanju prehrambenog sporazuma, a u kontaktu je i sa ruskom stranom, izjavio je izvor koji učestvuje u pregovorima u Ankari za Sputnjik.

Sagovornik agencije je istakao da su pregovori Sjedinjenih Američkih Država sa Turskom o alternativama prehrambenog sporazuma bili na nivou predloga i razmatranja, nema konkretnih rezultata.

Oružane snage Rusije uništile su sistem Paladin u Zaporožju

Artiljerijski sistem američke proizvodnje „paladin“ uništen je u Zaporožju u maskirnoj poziciji udarom „lanceta", javlja Ministarstvo odbrane Rusije.

 

SAD traže od Irana da zaustavi „isporuku“ bespilotnih letelica Rusiji

Sjedinjene Države traže od Irana da zaustavi navodne „isporuke“ bespilotnih letelica Rusiji, piše list Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore.

Zapad tvrdi da Iran navodno isporučuje dronove Rusiji. Moskva i Teheran su više puta negirali takve optužbe. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolajan rekao je da je Teheran isporučio Ruskoj Federaciji bespilotne letelice, ali nekoliko meseci pre početka specijalne operacije. 

Pored toga, Iran je nazvao neosnovanim optužbe o navodnoj upotrebi iranskih dronova u ukrajinskom sukobu i napomenuo da Kijev nije pružio nikakve dokaze za to.

Krimski mirovni plan za Ukrajinu - „Svet bez Zelenskog“

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov rekao je da bi jedan od naziva budućeg mirovnog plana za rešavanje sukoba u Ukrajini mogao da bude „Svet bez Zelenskog“.

Ranije je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost (NSDC) Ukrajine Aleksij Danilov izjavio za list Republika da Kijev nije spreman na ustupke, odbijajući Zelenskog najavljenog u „mirovnom planu“, fleksibilnost se može pokazati samo u razmeni stavova. Zelenski je u novembru 2022. rekao da Kijev ima „mirovni plan“ od 10 tačaka. Među njima – obezbeđenje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena „zadržanih lica” po formuli „svi za sve”, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusku Federaciju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

- Kakav će svet biti posle specijalne operacije? Mislim da je jedno od njegovih imena „Svet bez Zelenskog.“ Ali sigurno neće biti „Svet Zelenskog.“ Igrao je u rijalitiju „Sluga naroda“, ne shvatajući da se u stvarnosti ova igra ogleda u tragedijama miliona ukrajinskih građana i katastrofi za ukrajinsku državu - rekao je Konstantinov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti ne donose nikakve samostalne odluke.

- Ko je Danilov u savremenom političkom svetu? Apsolutna nula. Njegove reči se ne mogu shvatiti ozbiljno. On je deo informativnog govora, koji prevazilazi razmere na ostacima bivše Ukrajine, koji koristi kijevska hunta na čelu sa Zelenskim, pokušavajući da odvrati lokalno stanovništvo od gorućih problema - rekao je šef parlamenta.

Prema njegovim rečima, glavni gorući problem je to što je Ukrajina prekrivena mrežom grobalja.

- Imaju stotine hiljada mrtvih, što znači da su stotine hiljada porodica ostale bez hranitelja. I ti ljudi treba nešto da kažu, treba da objasne zašto nisu sprovedeni sporazumi iz Minska, kada je postojala šansa za spas. Zadržati Herson, Zaporožje u svom sastavu, možda čak i Donjeck i Lugansk. Zašto to nije urađeno? Zato što niko od vlasnika kijevskog režima to nije želeo - naglasio je šef parlamenta.

Ruski dronovi dobiće mini-transpondere „prijatelj ili neprijatelj“

Ruske bespilotne letelice dobiće mini-odgovornike „prijatelj ili neprijatelj“, u toku je razvoj odgovarajuće opreme, rečeno je RIA Novostima na forumu Armija-2023 u sredu RIA Novostima u holdingu Roselektronika (deo Rosteka).

Istraživačko-proizvodno preduzeće Pulsar, koje je deo holdinga, razvija transponder male veličine za bespilotne letelice, koji radi po principu „prijatelj ili neprijatelj“, saopštila je Ruselektronika.

Automatski sistemi identifikacije „prijatelj ili neprijatelj“ se koriste za razlikovanje sopstvene vojne opreme od neprijateljske opreme. Posebno su ovi sistemi od velikog značaja u vazduhoplovstvu kako bi se isključio poraz sopstvenih aviona, uključujući sisteme PVO, u okviru neprijateljstava.

Kijev: Ruski dronovi prete luci Izmail na Dunavu

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da je ruska strana lansirala veliku grupu dronova prema ukrajinskoj luci Izmail na Dunavu, u blizini granice sa Rumunijom, koja je ključna za izvoz žita.

Na društvenim mrežama objavljeno je da se paljba sistema protivvazdušne odbrane čula u oblasti kod tog grada i luke Reni, takođe na Dunavu, prenosi Rojters. 

Preko ukrajinskih luka na Dunavu obavljao se izvoz oko četvrtine ukrajinskog žita pre nego što se Rusija povukla iz sporazuma koji je omogućavao bezbedan prolaz brodova kroz Crno more. Od tada su luke na Dunavu postale glavna izlazna tačka, a žito se baržama šalje do rumunske crnomorske luke Konstanca, odakle nastavlja put.

Početkom avgusta, ruski napad na Izmail doveo je do porasta cena hrane na globalnom nivou, navodi Rojters.

Moskva: Tri ukrajinska drona uništena iznad Kaluške oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane jutros uništili tri ukrajinska drona iznad Kaluške oblasti i da nije bilo žrtava niti štete.

- Danas oko pet sati po moskovskom vremenu osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa tri bespilotne letelice na objekte u Kaluškoj oblasti - navedeno je u saopštenju. 

Ruski PVO sistemi su blagovremeno otkrili i uništili sve bespilotne letelice, prenosi agencija RIA Novosti. 

Kaluška oblast se na severoistoku graniči sa Moskovskom oblašću.

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST - Svuda je magla i dim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana