NA HAVAJIMA KAO U RATNOJ ZONI: Posle požara letovalište Lahaina na ostrvu Maui potpuno uništeno

A. V. V.

14. 08. 2023. u 17:53

DEO ostrva Maui, koji je razoren u nezapamćenim šumskim požarima, izgleda kao ratna zona, izjavio je guverner Havaja Džoš Grin.

НА ХАВАЈИМА КАО У РАТНОЈ ЗОНИ:  После пожара летовалиште Лахаина на острву Мауи потпуно уништено

FOTO: Tanjug/AP

Broj poginulih dostigao je najmanje 93, a očekuje se da će broj žrtava nastaviti da raste. Zvaničnici su izjavili da je samo tri odsto ugljenisanih ruševina u letovalištu Lahaina do sada pretraženo, zbog čega se procenjuje da će spasilačke ekipe nastaviti da pronalaze nastradale.

- Trenutno smo u akutnoj fazi oporavka, što znači da se još oporavljamo od tragičnog gubitka života. To je ratna zona, ali pomoć koju smo dobili je neverovatna - rekao je Grin.

Šef policije iz okruga Maui, Džon Paletijer, kaže da je Lahaina postala krematorijum.

- Pokupimo ostatke i oni se raspadnu - naveo je on.

Zvaničnici službi za vanredne situacije obećali su da će ispitati sistem uzbunjivanja i obaveštavanja pošto su neki ostrvljani postavili pitanje da li se moglo učiniti više da se ljudi upozore na požar, pre nego što je vatrena stihija stigla do njihovog kućnog praga. U odsustvu većeg upozorenja, stanovnici su krenuli masovno da beže od vatrene stihije za koju kažu da se pojavila "niotkuda".

- To je bila vatra koja se brzo razvijala. Požar je premašio sve što su vatrogasci mogli da urade u ranim satima - rekla je Lori Mur-Merel iz američke vatrogasne administracije.

Prema broju poginulih, požar se smatra za najgoru prirodnu katastrofu na Havajima u istoriji, nadmašivši cunami iz 1960. godine u kojem je poginula 61 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)