HUNTA BI DA SUDI BAZUMU: Ukoliko bude osuđen za izdaju, mogao bi da se suoči sa smrtnom kaznom

A.Vojinović

15. 08. 2023. u 07:00

POSLE pretnji da će vojska ubiti zatočenog predsednika Nigera Mohameda Bazuma ukoliko se bilo koja strana zemlja umeša u unutrašnje stvari Nigera i sprovede vojnu interveniciju, hunta je sad izjavila da će krivično goniti svrgnutog i zarobljenog predsednika zbog - veleizdaje.

ХУНТА БИ ДА СУДИ БАЗУМУ: Уколико буде осуђен за издају, могао би да се суочи са смртном казном

Tanjug

Osim njega, vojni lideri planiraju da sude i njegovim saradnicima. Istovremeno, vođe puča su neočekivano pristale da se sastanu sa liderima Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (Ekovas) u cilju smirivanja uzavrelih tenzija, dok će termin i mesto susreta biti objavljeni u narednim danima.

- Sakupili smo neophodne dokaze za krivično gonjenje smenjenog predsednika Mohameda Bazuma i njegovih domaćih i stranih saučesnika pred nadležnim nacionalnim i međunarodnim vlastima za veleizdaju i podrivanje unutrašnje i spoljne bezbednosti Nigera - saopštio je portparol hunte pukovnik Amadu Abdraman.

U saopštenju hunte ističe se "da su visokorangirani zapadnoafrički političari i njihovi međunarodni mentori izneli lažne optužbe i pokušali da poremete mirno rešavanje krize kako bi opravdali vojnu intervenciju".

Ukoliko bude osuđen, svrgnuti predsednik Nigera, koji je sa suprugom i sinom zatočen u palati u glavnom gradu Nijameju, mogao bi da se suoči sa smrtnom kaznom, prema krivičnom zakonu Nigera, piše britanski "Gardijan".

Šef delegacije Ekovasa iz Nigerije šeik Abdulahi Bala Lau izjavio je, istovremeno, za Al Džaziru da je vođa hunte general Abdurahaman Tijani pristao da sedne za sto sa liderima Ekovasa. Lau je dodao da vlasti iz regiona žele da hunta odabere mesto gde će održati sastanak.

- Ekovas želi da stvori put za dijalog sa zaverenicima kako bi se razumeli i kako bi mir nastavio da vlada u našem regionu. Tokom nekoliko sati razgovora Tijani je insistirao da je puč bio nameravan, kao i da su njegovi lideri bili frustrirani kada je blok zapadnoafričkih zemalja zapretio vojnom akcijom, a da nije čuo drugu stranu - naveo je Lau.

Novi premijer Nigera, kog je prethodne sedmice imenovala hunta, Ali Mahamane Lamine Zeine potvrdio je u ime hunte da će doći do sastanka, koji su, inače, ranije odbijali.

- Nadamo se da će Ekovas doći ovde da se sastane sa nama da razgovaramo o tome kako će sankcije koje je zapadnoafrički blok uveo protiv nas biti ukinute - rekao je on.

Ekovas je ranije saopštio da je formiran parlamentarni komitet koji će biti zadužen za razgovore sa huntom. Prema neimenovanom izvoru Si-En-Ena, članovi odbora, kojih, inače, ima 12, juče je trebalo da održe prvi sastanak preko "Zuma" sa vojnim liderima.

Kako ocenjuju analičari za "Gardijan", nova otvorenost prema pregovorima mogla bi biti rezultata pritiska bloka zapadnoafričkih zemalja, ali to ne znači da će biti napretka.

- Hajde da vidimo kako će ovi pregovori zapravo da izgledaju jer je i hunti od koristi da u najmanju ruku vodi te razgovore. To ne znači da će biti ozbiljni kada je reč o njima - rekla je nekadašnja službenica američkog Stejt departmenta Aneliza Bernar, specijalizovana za afrička pitanja.

U međuvremenu, novi načelnik odbrane Nigera general Musa Salau Barmu sastao se sa vođom gvinejske hunte i prelaznim predsednikom Mamadijem Dumbujom u glavnom gradu Gvineje Konakriju.

- Mi smo panafrički, uvek ćemo biti tu - rekao je Dumbuja.

Od vojnog udara, u Nigeru je, inače, zabeležen porast broja napada džihadista.

Pretili novinarima

ODBOR direktora "Pres haus", nezavisne nigerijske organizacije koja štiti novinare, saopštio je da su nigerijski aktivisti koji podržavaju huntu pretili lokalnim i međunarodnim medijima. Dodali su da su duboko zabrinuti zbog veoma teškog položaja u kom su radili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ŠOKANTAN SNIMAK: Novak Đoković zabrinuo navijače kao nikad pre! Da li je sa njim sve u redu?! (VIDEO)