LIČNOST U ŽIŽI: Analena Berbok - Gospođa kontroverza

A. V. V.

14. 08. 2023. u 15:21

POZIV MIP Nemačke čelnicima društvene mreže "Iks" da privremeno zabrane parodijski nalog koji ismeva ministarsku spoljnih poslova Analenu Berbok (42) ponovo je liderku "Zelenih" stavilo pod reflektore svetskih medija. Razlog zahteva za zabranu je bilo podsmevanje njenoj "feminističkoj" diplomatiji. Parodijski nalog je, inače, imao pozamašnih 55.000 pratilaca i bio popularniji od onog pravog Berbokove.

ЛИЧНОСТ У ЖИЖИ: Аналена Бербок - Госпођа контроверза

Foto: Profimedia

Kontroverzna šefica nemačke diplomatije je, međutim, od dolaska na funkciju često u žiži javnosti zbog svojih kontroverznih izjava. Ceo svet je digla na noge izjavom da je Evropa u ratu sa Rusijom, pa se onda pravdala da nije baš tako mislila. U brojnim javnim istupanjima oštro je kritikovala Kinu i Rusiju, zbog čega se našla u neskladnim odnosnom sa umerenijim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Nemačka političarka, bivša advokatica i novinarka, bila je partijski kandidat za kancelara na saveznim izborima 2021. godine, što je učinilo tek drugom ženom nominovanom za najvišu funkciju. Ali, iste te godine njene publikacije su se našle pod lupom zbog plagijata. Njena stranka je osudila optužbe kao negativnu kampanju i potvrdila joj podršku, a ona je obećala da će dodati izvore i citate u kasnijim izdanjima.

Ali, već u maju 2021, mediji su objavili da je Berbokova "zakasnila" i sa prijavom administraciji nemačkog parlamenta ukupno 25.500 evra dodatnih prihoda koje je primila tokom tri prethodne godine - u svojstvu lidera "Zelenih". A poreski obveznici u Nemačkoj digli su obrve na objavu da Vlada na njen izgled troši 136.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno!