"PEKING JESTE I OSTAĆE PARTNER" Šolc: Nastavljamo saradnju sa Kinom, ali izbegavamo zavisnost od nje

Tanjug

13. 07. 2023. u 12:34

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc je danas, povodom usvajanja strategije prema Kini, poručio da Berlin nastavlja da sarađuje sa Pekingom, ali da želi da izbegne zavisnost od njega.

ПЕКИНГ ЈЕСТЕ И ОСТАЋЕ ПАРТНЕР Шолц: Настављамо сарадњу са Кином, али избегавамо зависност од ње

Foto Tanjug/Ap

- Nastavljamo da sarađujemo sa Kinom, ekonomski i na zaštiti klime. Kineska strategija našim odnosima daje novi okvir - napisao je Šolc na Tviteru.

Dodao je da se Nemačka uvek bavi ključnim pitanjima, kao što su ljudska prava, vladavina prava i poštena konkurencija.

- Cilj nije da prekinemo vezu. Međutim, želimo da izbegnemo zavisnost u budućnosti. Sa kineskom strategijom odgovaramo na Kinu koja se menja i zauzima ofanzivniji stav - naveo je Šolc.

On je istakao da za Nemačku i dalje važi da "Kina jeste i ostaće partner, konkurent i sistemski rival".

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je, istim povodom, poručila da Berlin mora da smanji rizike u svojim odnosima sa Kinom.

- Želimo da radimo zajedno sa Kinom, zato što nam nam je ona potrebna. Ali i mi u Evropi smo potrebni Kini - napisala je Berbok na Tviteru.

Nemačka vlada je danas usvojila dugo očekivanu strategiju prema Kini, a dokument je usvojen nakon višemesečnih prepirki unutar tročlane vladajuće koalicije oko toga koliko treba pooštriti stav prema toj supersili.

 

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU - Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)