POLJSKA NAJAVILA REFERENDUM Moravjecki: Vlada će pitati građane da li hoće da prime "hiljade ilegalnih migranata" (VIDEO)

Novosti online

13. 08. 2023. u 23:10

POLjSKI premijer Mateuš Moravjecki saopštio je da će Vlada pitati građane na referendumu da li hoće da prime „hiljade ilegalnih imigranata sa Bliskog Istoka i Afrike“ kao deo plana Evropske unije o relokaciji.

ПОЉСКА НАЈАВИЛА РЕФЕРЕНДУМ Моравјецки: Влада ће питати грађане да ли хоће да приме хиљаде илегалних миграната (ВИДЕО)

Mateuš Moravjecki / Foto AP

Moravjecki je najavio referendum u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Njegova stranka Pravo i pravda nastoji da zadrži vlast na oktobarskim parlamentarnim izborima i želi da iskoristi pitanje imigranata u svojoj predizbornoj kampanji, što je ista taktika koja joj je pomogla da dođe na vlast 2015. godine.

Poljska je trenutno utočište za više od milion ukrajinskih izbeglica, koji su beli i hrišćani, međutim državni zvaničnici su do sad mnogo puta ponovili da muslimane i ostale iz drugih kultura smatraju za pretnju njihovom kulturnom identitetu i državnoj sigurnosti, prenosi AP.

Poljska vlada želi da referendum održi uporedo sa parlamentarnim izborima, zakazanim za 15. oktobar. Moravjecki je rekao da će pitanje glasiti „Da li podržavate prijem hiljada ilegalnih imigranata sa Bliskog istoka i Afrike u okviru mehanizma prisilnog preseljenja koji je nametnut od strane evropske birokratije?“.

Ministri unutrašnjih poslova EU u junu su podržali plan o podeli odgovornosti za migrante koji ulaze u Evropu bez dozvole, što je koren jedne od najdugotrajnijih političkih kriza u Evropi.

Evropska migrantska kriza počela je pre osam godina, nakon što je više od milion ljudi koji su bežali od rata u Siriji ušlo u EU i opteretilo prihvatne kapacitete u Grčkoj i Italiji.

Od tada se 27 članica EU prepire oko toga koja zemlja treba da preuzme odgovornost za migrante koji ulaze bez dozvole, kao i da li su zemlje članice u obavezi da im pomognu da se snađu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)