U PRITVORU PETORO POLICAJACA: Dok čuvari reda u Francuskoj štrajkuju, usledila nova hapšenja ljudi u uniformama

Čak dvadesetak policajaca iz specijalnih francuskih jedinica pozvano je na saslušanje, posle ustanovljene smrti 27-godišnjeg mladića po imenu Mohamed, koji je stradao u blizini svog motorcikla u strogom centru Marselja u noći najžešćih pobuna početkom prošlog meseca zbog smrti sedamanestogodišnjeg Naela koji je poginuo od policijskog metka tokom saobraćajne kontrole.

У ПРИТВОРУ ПЕТОРО ПОЛИЦАЈАЦА: Док чувари реда у Француској штрајкују, уследила нова хапшења људи у униформама

Foto: Goran Čvorović

Autopsija je pokazala da je Mohamed preminuo od srčanog udara, a da je imao i povredu koja navodi na ispaljeni gumeni metak, iz oružja kakve koriste policajci. Istraga pokušava da utvrdi eventualnu vezu između njegove smrti i aktivnosti policije te noći. Na Mohamedovim grudima su pronađeni neprostrelni tragovi udarca projektila na grudima, koji bi mogli da odgovaraju gumenim mecima. Postoje i snimci na kojima je u istom rejonu snimljena "mišićava" intervencija policajaca nad jednom osobom.

Petoro policajaca zadržano je juče u pritvoru, a sud u Marselju je najavio da su na istražni razgovor pozvani još neki čuvari reda.

Već ranije jedan policajac je zbog istog događaja odveden u pritvor, što je izazvalo veliki štrajk marseljskih policajaca. Trećina njih, od ukupnog efektiva od oko 3.500 čuvara reda u ovom gradu, otišla je zbog togq na bolovanje, što je bio način da obustave rad, a protest se proširio i na druge gradove u Francuskoj.

Policijski vrh i sindikati ove branše smatraju da policajcima nije mesto u pritvoru, čak iako prekorače ovlašćenja. S druge strane, predsednik Makron je izjavio da niko nije iznad zakona.

Čuvari reda u Marselju i drugim gradovima, koji su iz protesta otišli na bolovanje, ističu istovremeno i da dožvljavaju pritske od hijerarhije da se vrate na posao.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)