KINA PRETEKLA NEMAČKU: Opala prodaja automobila u najjačoj evropskoj ekonomiji, dok na istoku cveta

A. V. V.

09. 08. 2023. u 11:20

AUTOMOBILSKOJ industriji Nemačke, gigantu u proizvodnji četvorotočkaša, preti kriza. Potražnja za novim vozilima nemačke marke opada, uprkos povećanoj proizvodnji, naročio kada je reč o električnim automobilima. Istovremeno, u Kini zadovoljno trljaju ruke, jer se prodaja, posebno električnih vozila - povećava.

КИНА ПРЕТЕКЛА НЕМАЧКУ: Опала продаја аутомобила у најјачој европској економији, док на истоку цвета

Foto: Tanjug/AP

Na smanjenu potražnju nemačkih automobila uticala je inflacija i kamatne stope. Prodaja je čak za petinu manja nego pre 2019. godine, piše nemački "Dojče vele". Potražnja za automobilima na električni pogon je sada na 60 odsto u odnosu na lane.

Dok električni automobili u Nemačkoj "skupljaju prašinu", njihova prodaja u Kini cveta. Ovde prednjači kompanija BYD, koja je, prema najnovijim podacima Kineske asocijacije za putnička vozila, u prvoj polovini godine prodala 29 odsto više električnih automobila i od američkog rivala "Tesle". Ova kineska firma je u prvom tromesečju zbacila "Folksvagen" sa prvog mesta, prodavši skoro 20 puta više električnih vozila u Kini nego nemački proizvođač.

Zbog ovih promena, čelnici "Folksvagena" rešili su da uspostave saradnju sa kineskim proizvođačem automobila Xpeng, a za ovaj startap ulažu 700 miliona dolara. U prvoj ruci planirana su dva električna modela marke VW, koji bi 2026. godine trebali da se pojave na kineskom tržištu.

- Za nemačke proizvođače rezultati su alarmantni - ističe generalni direktor konsultantske kuće "Berils", specijalizovane za industriju automobila u Kini, Vili Vang.

Vozila kineske proizvodnje sada imaju posebno dobre rezultate sa digitalnim funkcijama kao što su sofisticirani sistemi pomoći i zabava u vozilu. Kada je reč o udobnosti i kvalitetu, kupci ocenjuju da su ta vozila gotovo na istom nivou, ili nešto bolja, od etabliranih proizvođača.

Konkurencija jedino "Tesla"

U Kini je trenutno 80 odsto električnih automobila domaće proizvodnje. "Tesla" je jedina strana kompanija koja je među 10 najuspešnijih u Kini, dok nemački brendovi ovde više nemaju važnu ulogu. Na čitavom kineskom automobilskom tržištu, uključujući i vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, kineski proizvođači će 2023. prvi put nadmašiti strane proizvođače sa tržišnim udelom od 51 odsto. U prvom kvartalu ove godine Kina je zamenila Japan kao svetski šampion u izvozu automobila. A pre samo tri godine bila je na šestom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu