RIM - GRAD KOKAINA: Šta pokazuju analize gradova u Italiji o upotrebi narkotika

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

30. 07. 2023. u 15:54

RIM je italijanski grad u kome je zabeležena najveća upootreba kokaina.

РИМ - ГРАД КОКАИНА: Шта показују анализе градова у Италији о употреби наркотика

Foto: EPA

Dnevno se konzumira 18.5 doza kokaina na 1.000 stanovnika. Večni grad ističe se i po još jednom crnom rekordu, potrošnji metanfetamina, supstanci koja deluje kao stimulans centralnog nervnog sistema - 1.2 doze na hiljadu stanovnika.

Istinski zaprepašćujući podaci izračunati su na osnovu analize postrojenja za prečišćavanje vode u glavnom gradu Italije, a metodom zasnovanom na merenju metaboličkih ostataka narkotičkih supstanci iz gradskih otpadnih voda koje stižu u kanalizacione kolektore.

Tehniku procene konzumiranih opojnih supstanci razvio je Instut za Istraživanje „Mario Negri“ iz Milana i danas je kao metod primenjen u čitavoj Evropi kako bi se procenjivao trend potrošnje najraširenijih narkotika.

Kada se uporede prošlogodišnji podaci o korišćenju kokaina u Rimu, u odnosu na 2021. kada je bilo 16 doza na 1.000 stanovnika, crni primat je držala Venecija sa 22.5 doza. Sledeći je bio Torino sa 19.3, a potom su bili gradovi Bolonja, Firenca, Napulj i Milano.

U poslednjem izveštaju urađenom na osnovu analiza 33 grada u 20 regiona, potvrđeno je da su glavne suspstance koje se konzumiraju kanabis i njegovi derivati. Rim je tu na petom mestu sa 55 dnevnih doza, jer mu pripada crni primat u kokainu, a crni bilans u korišćenju kanabisa pripada Trstu sa 110.3 dnevnih doza na 1.000 stanovnika.

U sveukupnom sabirku kokain ostaje na drugom mestu kao najraširenija supstanca u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana