NEMA NIŠTA OD DOGOVORA, RUSIJA NE NASEDA NA PUSTA OBEĆANJA: Peskov otkrio šta je Guteres pisao Putinu

Novosti Onlajn

25. 07. 2023. u 14:30

U PISMU koje je generalni sekretar UN Antonio Guteres uputio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu 12. jula bio je izložen akcioni plan za prehrambeni sporazum, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

НЕМА НИШТА ОД ДОГОВОРА, РУСИЈА НЕ НАСЕДА НА ПУСТА ОБЕЋАЊА: Песков открио шта је Гутерес писао Путину

Predsednik Putin i njegov portparol Peskov / Foto AP

- U pismu Guteresa ponovo je bio izložen nekakav akcioni plan i obećanje da će jednog dana biti moguće da se realizuje i ruski deo tih dogovora. Nažalost, u ovom trenutku nije moguć povratak tom sporazumu jer se on ne realizuje, on de fakto nije ispunjen - rekao je Peskov.

On je podsetio da je predsednik Putin jasno stavio do znanja da je Rusija spremna da odmah obnovi prehrambeni sporazum čim uslovi budu ispoštovani.

„Prehrambeni sporazum“ je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.

Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)