MATVIJENKO UDARILA NA ALIJANSU: Nikog ne pitaju za dozvolu, šire se van svojih granica i narušavaju stabilnost

Tanjug

25. 07. 2023. u 14:27

NATO se širi van svojih granica, narušava stabilnost i ugrožava globalnu bezbednost, izjavila je danas predsednica Senata Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

МАТВИЈЕНКО УДАРИЛА НА АЛИЈАНСУ: Никог не питају за дозволу, шире се ван својих граница и нарушавају стабилност

Foto: EPA

Ona je ranije, tokom posete Pekingu, predložila izradu i podnošenje predloga Ujedinjenim nacijama za međunarodno pravni pokument koji bi regulisao aktivnosti vojnih blokova i saveza jer ''takve strukture'' trenutno predstavljaju stvarnu pretnju međunarodnoj stabilnosti, prenosi TASS.

- NATO prevazilazi granice bloka i širi se ne pitajući nikoga za dozvolu, i time narušava globalnu stabilnost i bezbednost - rekla je ona na konferenciji za medije. Matvijenko je posebno istakla hitnost davanja pravne ocene pokušaja Zapada da primora treće zemlje da se pridruže režimu sankcija, čak i ako bi to bilo štetno po njihove nacionalne interese i potkopalo njihovu ekonomiju, navodi agencija.

Prema njenim rečima, brojne nezavisne nacije su bile pod "najvećim pritiskom, uz pretnje i ucene", čime se očigledno narušavao njihov suverenitet.

- Ovo pitanje zahteva ozbiljnu međunarodnu pravnu procenu. Jasno je da to ne može da se uradi odjednom, tim više što bi se Zapad tome oštro suprotstavio. Barem o tome treba razgovarati na otvoren i iskren način - naglasila je Matvijenko i pozvala međunarodne pravne stručnjake i zakonodavce da počnu da rade ''na tom cilju''.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)