"OFANZIVA TRAJE DO KRAJA AVGUSTA, DO PROLEĆA JE SVE GOTOVO": Ruski general izneo svoju procenu stanja na frontu u Ukrajini

Novosti online

23. 07. 2023. u 19:26

UKRAJINSKE jedinice nastaviće sa pokušajima ofanzive do kraja avgusta, tvrdi komandant ruske grupacije trupa "Centar" general-potpukovnik Andrej Mordvičev.

ОФАНЗИВА ТРАЈЕ ДО КРАЈА АВГУСТА, ДО ПРОЛЕЋА ЈЕ СВЕ ГОТОВО: Руски генерал изнео своју процену стања на фронту у Украјини

Foto: Profimedia/Ministarstvo odbrane Rusije

- Imaće dovoljno vremena za ofanzivu do kraja avgusta, kada će se povući. Onda će nastupiti kratka pauza. Zimi neće mnogo toga postići. Pa, do proleća, mislim da će sve biti gotovo - tvrdi ruski general.

Mordvičev je prokomentarisao i navodnu upotrebu NATO kasetne municije od strane ukrajinskih trupa. On kaže da su Oružane snage Ukrajine počele češće da koriste takve granate, ali one nisu pogodne za kontraofanzivu.

- Ne očekuje se efekat od takve municije. Prašnjavi, stari, "dedovski" načini utvrđivanja potpuno spasavaju. I oklop - tvrdi ruski oficir.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je ponestalo visokoeksplozivnih granata od 150 mm, a kasetna municija je manje efikasna u ofanzivnim operacijama u odnosu na njih.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je za Si-En-En da je ukrajinska kontraofanziva ranije odložena zbog nedostatka municije, i da je njeno odlaganje omogućilo Rusiji da ojača svoju odbranu.

- Imali smo planove da počnemo na proleće. Ali nismo, jer, iskreno, nismo imali dovoljno municije i naoružanja i nemamo dovoljno brigada koje su adekvatno obučene za ovo oružje, pored toga, misije obuke održane su van Ukrajine - rekao je Zelenski.

On je naveo da je to Rusiji dalo vreme da postavio minska polja i izgradi nekoliko linija odbrane.

BONUS VIDEO: HELIKOPTER Ka-52 - Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama