RAT U UKRAJINI: Gutereš osudio ruski raketni napad na Odesu; Ukrajinske snage kasetnom municijom gađale LNR

Novosti onlajn

23. 07. 2023. u 07:20 >> 23:26

RAT u Ukrajini 515. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Гутереш осудио руски ракетни напад на Одесу; Украјинске снаге касетном муницијом гађале ЛНР

FOTO: Tanjug/AP

Gutereš osudio raketni napad na Odesu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je ruski raketni napad na Odesu koji je, prema njegovim rečima, „oštetio crkvu Preobraženja Gospodnjeg“, izjavio je njegov portparol Stefan Dižarik.

- Generalni sekretar oštro osuđuje današnji raketni napad Rusije na Odesu, koji je doveo do civilnih žrtava i oštećenja crkve Preobraženja Gospodnjeg, koja je pod zaštitom Uneska, i drugih istorijskih zgrada u istorijskom centru Odese - rekao je Dižarik.

Prema njegovim rečima, generalni sekretar UN zabrinut je zbog pretnje koju sukob sve više predstavlja „za ukrajinsku kulturu i nasleđe“. Kako je primetio, od 24. februara 2022. Unesko je potvrdio da je u Ukrajini pričinjena šteta na 270 kulturnih objekata, uključujući 116 verskih objekata.

- Generalni sekretar takođe nastavlja da poziva na hitan prekid svih napada na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu - dodao je Dižarik.

Podsetimo, ruska vojska izvela je napad na objekte u području Odese u kojima se spremao teroristički napad na Rusiju bespilotnim plovilima, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane Rusije.

U pogođenim objektima nalazili su se strani plaćenici. Sve mete su bile pogođene, dodalo je Ministarstvo.

U Ministarstvu su istakli da informacije da je visokopreciznim oružjem pogođena pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg u Odesi, koje širi kijevski režim, nisu tačne.

"Vašington post": Biće potrebno 757 godina da se ukloni sva neeksplodirana municija

Ukrajinu je sukob sa Rusijom pretvorio u zemlju koja je najzagađenija minama na svetu i biće potrebno 757 godina da se ukloni sva neeksplodirana municija, piše američki dnevnik "Vašington post", pozivajući se na podatke ukrajinskih vlasti i nekoliko nevladinih organizacija za deminiranje.

Prema podacima istraživačke organizacije "Globsek", čije je sedište u Slovačkoj, skoro trećina Ukrajine zahvaćena je teškim borbama i najverovatnije će biti potrebnio deminiranje, a neaktiviranom municijom je kontaminirano više od 173.529 kilometara kvadratnih.

- Sama količina municije u Ukrajini je bez presedana u proteklih 30 godina - rekao je direktor programa britanske nevladine organizacije za uklanjanje mina Greg Krauter.

Žuravljevu posthumno "Orden za hrabrost i odvažnost"

Po nalogu predsedavajućeg Istražnog komiteta Rusije Aleksandra Bastrikina, ratnom dopisniku RIA Novosti Rostislavu Žuravljevu, koji je poginuo u zoni specijalne vojne operacije, biće posthumno uručen Orden za hrabrost i odvažnost.

Istražni komitet takođe je pokrenuo krivični postupak zbog ukrajinskog granatiranja Zaporoške oblasti, u kome je Žuravljov poginuo, a ranjeni su dopisnik RIA Novosti Konstantin Mihalčevski i zaposleni na portalu „Izvestija“ Roman Poljšakov i Dmitrij Šikov.

Ukrajinska vojska upotrebila municiju dobijenu od zapada

Ukrajinska vojska upotrebila je kasetnu municiju strane proizvodnje prilikom napada na selu Zolotarjovka u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je za Sputnjik izvor u snagama bezbednosti LNR.

On je dodao da za sada nema informacija o žrtvama.

Prema njegovim rečima, pronađeni fragmenti municije ukazuju na to da su je Kijevu isporučili zapadni partneri.

Zaharova: UNESKO je pristrasan

Šteta na crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Odesi ide na savest Kijevu, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući stav UNESKO da su ruske snage odgovorne za oštećenje hrama, Zaharova je navela da je Sekretarijat ove međunarodne organizacije pristrasan prema situaciji u Ukrajini.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Nakon svega što je Kijev učinio sa više desetina pravoslavnih crkava, Kijevsko-pečerskom lavrom, spomenicima, relikvijama, nemaju nikakva prava da se žale na legalnost. Šteta na crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Odesi ide na savest Kijeva i nepismenih rukovaoca protivazdušnih sistema koje ukrajinske snage namerno postavljaju u stambenim delovima - navela je Zaharova.

Ruska avijacija gađala područje gde su se okupili militanti 124. brigade Oružanih snaga Ukrajine

Mordvičev o ukrajinskoj ofanzivi

Ukrajinske snage će nastupati do kraja avgusta ove godine, a onda će uslediti pauza, smatra komandant ruske grupe snaga „Centar“ general-potpukovnik Andrej Mordvičev.

- Imaće dovoljno vremena za ofanzivu do kraja avgusta, produžiće je do kraja avgusta. Zatim će biti kratka pauza. Zimi neće mnogo toga postići. A do proleća će, mislim, sve biti gotovo - rekao je Mordvičev za televiziju „Rusija 1“.

Napad "hajmarsima" na gradonačelnika Aljoške

Ukrajinske oružane formacije izvele su raketni napad „hajmarsima“ na kuću gradonačelnika grada Aljoški u Hersonskoj oblasti, saopštio je portparol gubernatora Vladimir Vasiljenko.

- Raketom ‘hajmars’ koju su ispalile oružane formacije Ukrajine, uništena je kuća Georgija Žuravka u gradu Aljoški. Srećom, on nije povređen i nastavlja da vrši svoje dužnosti - rekao je portparol.

Blinken: Kijev će dobiti lovce F-16, ali ne odmah

Isporuke američkih lovaca F-16 Kijevu trajaće oko nekoliko meseci, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Ukrajina će dobiti lovce F-16, ali će za njihovu isporuku biti potrebno nekoliko meseci... Ne radi se samo o samoj opremi. To je obuka. To je održavanje. To je mogućnost da se upotrebi u operacijama kombinovanih jedinica. Za sve to je potrebno vreme - rekao je Blinken u intervjuu za „Si-En-En“.

"Ukrajinski "bredli" nije uspeo da pobegne ruskoj bespilotnoj letelici"

Ukrajinske snage granatirale Suzemski okrug

Dva sela Brjanske oblasti Rusije ostala su bez struje nakon ukrajinskog granatiranja, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

- Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Poljevi Novosjolki u Suzemskom okrugu. Žrtava nije bilo - napisao je Bogomaz na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, oštećeno je jedno gazdinstvo i prekinute su isporuke struje.

Gubernator je dodao da na licu mesta rade operativne i hitne službe.

Procene zapadnih medija o broju poginulih

Američki list „Njujork tajms“ piše da je od početka specijalne vojne operacije poginulo na „desetine hiljada“ ukrajinskih vojnika.

- Ukrajinska pešadija se sve više fokusira na rovovske napade, ali nakon što je pretrpela na desetine hiljada žrtava od početka sukoba, njeni redove često popunjavaju manje obučeni i stariji vojnici - navodi list.

Kako se dodaje, u nekim slučajevima stariji regruti, koji treba da nadoknade teške gubitke u redovima ukrajinske vojske, ne žele da idu u borbe.

Rogov: Kijevski režim priprema novu kontraofnazivu

Šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov pretpostavlja da će nova faza ukrajinske ofanzive početi krajem jula i da će trajati do polovine avgusta.

- Kijevski režim nastavlja da koncentriše snage na liniji fronta, pripremajući glavne rezerve za novu fazu kontraofanzive i čišćenjem polja od mina - dodao je on.

Rogov je istakao da bi ukrajinske snage mogle da pokušaju da otvore i drugu liniju fronta tako što će pokušati da pređu Dnjepar u području Nikopolja u Dnjepropetrovskoj oblasti u pravcu Energodara s ciljem zauzimanja Zaporoške nuklearke.

Ruska vojska objavila je snimak uništenja komandnog mesta Oružanih snaga Ukrajine na zaporoškom pravcu

Šta je Zelenski tražio od Stoltenberga?

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski zatražio je od generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da sazove sednicu Saveta Ukrajina-NATO o situaciji oko žitnog koridora.

- Obratio sam se Jensu sa predlogom da se takav savet sazove bez odlaganja - rekao je Zelenski.

On je objasnio da je Savet potrebno sazvati "radi konsultacija o krizi".

Izvoz žita iz Ukrajine morskim putem biće glavna tema sastanka Saveta Ukrajina-NATO 26. jula, saopštila je predstavnica Severnoatlantske alijanse Oana Lungesku.
 

Rusija: Na hram Preobraženja u Odesi najverovatnije pala ukrajinska PVO raketa

Ukrajinska PVO raketa najverovatnije je pala na pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg u Odesi i teško je oštetila, kao rezultat nestručnog delovanja operatera sistema PVO koje Oružane snage Ukrajine imaju u stambenim naseljima, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da se, obzirom na video snimak teško oštećenog hrama koji su objavili lokalni stanovnici, može zaključiti da je najverovatniji uzrok uništenja te svetinje pad ukrajinske protivvazdušne navođene rakete, a kao rezultat nestručnog delovanja operatera sistema PVO koje, kako se navodi, Oružane snage Ukrajine namerno postavljaju u stambene oblasti naselja, prenele su RIA Novosti.

Lukašenko: Plaćenici su loše raspoloženi

U Strelni kod Sankt Peterburga danas su počeli razgovori između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka.

Predsednik Belorusije je istakao da su pripadnici ruske privatne kompanije "Vagner" počeli da ga pritiskaju, jer žele da odu na Zapad "na ekskurziju".

Foto: Printscreen/RT

On im je, kako je istakao, rekao da idu na ekskurziju u Poljsku, u Žešov.

- Držim ih u centru Belorusije, po dogovoru, ne bih želeo da ih tamo premeštam, jer su loše raspoloženi. I, moramo da im odamo počast, znaju šta se dešava oko Unije - rekao je Lukašenko, preneo je "Blic".

Moskva:Ruske snage izvele raketne napade na mesta za proizvodnju dronova u Odesi

Oružane snage Rusije izvele su raketni napad na mesta proizvodnje i obuke za pomorske dronove u Odeskoj oblasti i svi planirani ciljevi su uništeni, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da su ruske snage tokom noći izvršile pomorski i vazdušni napad oružjem dugog dometa visoke preciznosti na objekte u kojima se, kako tvrdi, pripremaju teroristički akti protiv Ruske Federacije pomoću pomorskih dronova, kao i na mesta proizvodnje tih dronova u blizini Odese.

Ministarstvo tvrdi i da su se u pogođenim objektima nalazili strani plaćenici, prenele su RIA Novosti. Ruske snage su ove sedmice izvele seriju napada na Odesu, Iljičevsk i Nikolajev, uključujući mesta proizvodnje i skladištenja pomorskih dronova.

Putin: Propala ukrajinska kontraofanziva 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ukrajinska kontraofanziva doživela krah.

Putin se danas sastao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Konstantinovskom dvorcu u Sankt Peterburgu.

Na komentar Lukašenka da „nema kontraofanzive“, Putin je dodao:

- Ona je u toku, ali bez ikakvog uspeha - precizirao je ruski lider.

 

U ruskom napadu na Odesu jedna osoba poginula

Najmanje jedna osoba je poginula, a 19 je povređeno, uključujući četvoro dece, rano jutros u ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Odesu, rekao je načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper.

Kiper je napisao na Telegramu da je u napadu teško oštećena pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg Ukrajinske pravoslavne crkve koja je pod jurisdikcijom Moskve, a najveća je pravoslavna crkva u Odesi.

Zvaničnici kažu da su ikonu Bogorodice Kasperovske zaštitnice Odese izvukli ispod ruševina, preneo je Rojters. U napadu je srušeno i šest kuća i stambenih zgrada, rekao je Kiper. Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Odesi osveštana je 1809. godine. Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je jutros na Telegramu da je Rusija na Odesu lansirala visokoprecizne rakete "oniks" i krstareće rakete "kalibr", kao i da je ukrajinska PVO uništila značajan deo tih projektila.

Serija eksplozija odjeknula u Odesi

Eksplozije su odjeknule u Odesi, gde je ranije bila objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost, javili su ukrajinski mediji.

„U Odesi se čuju eksplozije“, piše agencija UNIAN na svom Telegram kanalu.

 

Novinari Izvestija ranjeni u ukrajinskom napadu prebačeni u bolnicu na Krimu

Dopisnik moskovskog dnevnika Izvestija Roman Polšakov i snimatelj Dmitrij Šikov, koji su u usbotu ranjeni u ukrajinskom napadu na Zaporošku oblast, prebačeni su u bolnicu na Krimu.

- Obojica smo u bolnici na Krimu i dobro smo - potvrdio je Polšakov u razgovoru sa izveštačem TAS S-a. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da su četiri novinara dnevnika Izvestija i agencije RIA Novosti ranjeni juče popodne u ukrajinskom napadu kasetnom municijom na Zaporošku oblast.

Dopisnik agencije RIA Novosti Rostislav Žuravljov, koji je izveštavao sa fronta, podlegao je teškim povredama. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će odgovorni za ubistvo novinara RIA Novosti Rostislava Žuravljova biti kažnjeni, a oni koji su snabdevali kasetnom municijom svoje kijevske štićenike deliće punu odgovornost. Kako je saopštilo ministarstvo odbrane Ruske Federacije, ranjeni Žuravljov je preminuo tokom evakuacije sa mesta napada, prenosi Tanjug. 

Astafjev: Odbijeni napadi ukrajinskih trupa u četiri pravca

Jedinice ruske grupe "Jug" odbile su napade ukrajinskih trupa u četiri pravca, rekao je Sputnjiku Vadim Astafjev, portparol grupe, prenosi Sputnjik. 

„Jedinice grupe snaga „Jug“ uspešno su odbile napade jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na lisičanskom, soledarsko-artjomovskom, aleksandro-kalinjovskom i marinskom pravcu. Vatrenu podršku ukrajinskoj pešadiji pružala je artiljerija i tenkovi“, rekao je on.

Napredovanje ukrajinskih snaga blagovremeno je otkriveno izviđanjem, zahvaljujući čemu su neprijateljska oklopna vozila uništena pre nego što su krenula u napad.

Avijacija grupe i posada protivtenkovskog raketnog sistema, motorizovani strelci 3. armijskog korpusa uništili su tri neprijateljska tenka u području Bogdanovke i Klešča. Artiljerija grupe uništila je haubicu D-30 i minobacač kalibra 120 mm u rejonu Verhnjekamenskog, a top 2A65 Msta-B kalibra 152 mm u području Izmailovke, dodao je Astafjev.

BONUS VIDEO: 

STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)