NAJVEĆA ŽELJA KIJEVA OSTAJE NEUSLIŠENA: Vašington post piše - Ništa od slanja ATACMS-a Ukrajini

Novosti online

22. 07. 2023. u 22:09

VAŠINGTON i dalje nema nameru da Ukrajini isporučuje operativno-taktičke raketne sisteme ATACMS, objavio Vašington post, pozivajući se na sopstvene izvore.

НАЈВЕЋА ЖЕЉА КИЈЕВА ОСТАЈЕ НЕУСЛИШЕНА: Вашингтон пост пише - Ништа од слања АТАЦМС-а Украјини

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema pisanju američkog medija, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena "barem za sada čvrsto se drži" svog stava i ne planira da prebaci rakete dugog dometa u Kijev, uprkos "rastućem pritisku američkih zakonodavaca i molbama kijevskog rukovodstva".

Objašnjava se da su "razočaranje sporim tempom ukrajinske kontraofanzive" i Bajdenove kontroverzne izjave izazvale spekulacije da bi ATACMS uskoro mogao da završi u Ukrajini.

Međutim, kako su Vašington postu rekli izvori u Pentagonu, na ovu temu se ne vode suštinske rasprave, i stav Vašingtona se nije promenio.

Prvo, Ministarstvo odbrane SAD smatra da sistemi ATACMS nisu uvršteni na listu najhitnijih potreba Oružanih snaga Ukrajine, a drugo, Pentagon strahuje da bi slanje Kijevu ovog raketnog sistema moglo u velikoj meri da podrije borbenu gotovost samih Sjedinjenih Država, dodaju sagovornici lista.

Ranije je pomoćnik predsednika Sjedinjenih Država za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao da Vašington nastavlja da razgovara sa Kijevom o mogućnosti isporuke američkih operativno-taktičkih raketnih sistema ATACMS, ali odluka o ovom pitanju još nije doneta.

Pentagon je krajem juna saopštio da nema odluka o prenošenju ATACMS kompleksa Ukrajini, precizirajući da je ovo pitanje isključivo u nadležnosti šefa države.

MGM-140 Armi Taktikal Misajl Sistem (ATACMS) je taktička balistička raketa koju proizvodi američka odbrambena kompanija Lokid Martin. Ima domet do 300 km sa čvrstim gorivom.

BONUS VIDEO: HELIKOPTER Ka-52 - Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)