NEMAČKA DESNICA SVE JAČA: Raste rejting AfD, zaostaju samo četiri odsto za CDU

Novosti online

22. 07. 2023. u 15:59

REJTING nemačke desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) nastavlja da raste i ta stranka trenutno uživa podršku 22 odsto birača, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je jutros objavio Bild.

НЕМАЧКА ДЕСНИЦА СВЕ ЈАЧА: Расте рејтинг АфД, заостају само четири одсто за ЦДУ

Foto: Profimedia/Ilustracija

AfD zaostaje samo četiri odsto za trenutno najpopularnijom strankom, CDU/CSU, prema nedeljnoj anketi Instituta Insa za list Bild.

AfD bi sada biralo 22 odsto anketiranih, što je najbolji rezultat ove stranke do sada i povećanje od dva odsto u odnosu na prošlu nedelju i duplo više nego na izborima za Bundestag 2021. godine.

- Ovo je najbolji rezultat za AfD. Hrišćansko-demokratska unija je i dalje na prvom mestu sa 26 odsto, ali je razlika sve manja - rekao je direktor Instituta Insa Herman Binkert.

Vladajuća Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) uživa podršku 18 odsto birača, a Partiju zelenih, koja je takođe u koalicionoj vladi kancelara Olafa Šolca, podržava 14 odsto anketiranih.

Za treću vladajuću stranku, Liberalno demokratsku partiju (FDP), glasalo bi 7 odsto. Levica je na ivici izbornog cenzusa sa pet odsto.

BONUS VIDEO: ŠTRAJK U NEMAČKOJ - Socijalni radnici traže povećanje plata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)