KIM ISPALIO RAKETU, DRŽI AMERIKANCA: Vojnik SAD prebegao iz Južne u Severnu Koreju

I.S.

19. 07. 2023. u 16:17

SEVERNA Koreja lansirala je, u noći između utorka i srede, projektil za koji se sumnja da je balistička raketa, saopštila je Kancelarija japanskog premijera. Projektil, za koji je Generalštab južnokorejske vojske precizirao da je pao u more između Korejskog poluostrva i Japana, lansiran je samo dan pošto je američka nuklearna podmornica posetila Južnu Koreju, prvi put posle osamedesetih godina prošlog veka.

КИМ ИСПАЛИО РАКЕТУ, ДРЖИ АМЕРИКАНЦА: Војник САД пребегао из Јужне у Северну Кореју

Foto: Fejsbuk

Istovremeno, u utorak je američka komanda u tom azijskom regionu saopštila da je njen vojnik Trevis King, bez odobrenja prešao iz Južne u Severnu Koreju. Zapadni mediji javljaju, pozivajući se na neimenovani izvor, da je protiv njega, u SAD, trebalo da bude pokrenut disciplinski postupak.

King je prvi poznati Amerikanac priveden u Severnoj Koreji još od Brusa Bajrona Lorensa, uhvaćenog po ulasku iz Kine, oktobra 2018. i deportovanog nekoliko nedelja kasnije. Po svoj prilici, on je i prvi američki vojnik koji je prebegao u Severnu Koreju za više od 50 godina.

King, koji je u službu stupio 2021. je, tokom izviđačkog obilaska Zajedničke bezbednosne zone na granici između dve Koreje, prešao u Severnu Koreju "namerno i neovlašćeno", rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin, dodavši da je u severnokorejskom pritvoru.

King je nedavno pušten iz južnokorejskog zatvora, gde se "zaglavio" na dva meseca, napravivši štetu od nekoliko stotina dolara na javnoj imovini, za šta je trebalo da plati 3.950 dolara. Vojska ga je sprovodila do međunarodnog aerodroma Inčeon izvan Seula, glavnog grada, radi mogućih daljih disciplinskih mera u SAD, kad se iznenada, trčeći kao lud, kako kažu očevici, pridružio se turističkoj grupi koja je krenula ka zajedničkoj bezbednosnoj oblasti. Selo primirja, poznato i kao Panmundžom, udaljeno je oko sat i po od aerodroma i jedino je mesto duž demilitarizovane zone gde dve Koreje komuniciraju.King nije sarađivao kada su ga severnokorejski policajci uhapsili na licu mesta i uzvikivao je psovke o Korejcima i korejskoj vojsci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)