MASOVNIJI NEGO OBIČNO: Novi protesti protiv reforme pravosudnog sistema u Izraelu

Tanjug

16. 07. 2023. u 00:12

DESETINE hiljada demonstranata učestvovale su i večeras na protestima u Tel Avivu i drugim izraelskim gradovima protiv reforme pravosudnog sistema koju je predložio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, nakon što je Kneset ove sedmice usvojio ključni zakon u prvom čitanju.

МАСОВНИЈИ НЕГО ОБИЧНО: Нови протести против реформе правосудног система у Израелу

FOTO: Tanjug/AP

Protesti su bili masovniji nego obično, a to je 28. okupljanje od januara protiv reforme pravosudnog sistema, preneo je AP.

Protesti su održani i u Jerusalimu, gde su demonstranti mahali upaljenim bakljama ispred Netanijahuove kuće, kao i u priobalnim gradovima Hercliji i Netaniji.

Lideri protesta najavili su da će nastaviti organizovanje demonstracija. Predlog zakona treba da bude odobren u još dva glasanja, koja se očekuju do kraja meseca, pre nego što postane zakon.

FOTO: Tanjug/AP

U Tel Avivu, demonstranti su razvili ogroman transparent sa napisom "SOS". Žene obučene u crvene haljine kao likovi iz distopijskog romana i TV serije "Sluškinjina priča" ponovo su izašle na ulice da bi pokazale da, ako zakon i prođe, neće dozvoliti da ženama budu oduzeta prava, prenela je američka agencija.

Demonstranti su u utorak blokirali glavne autoputeve i poremetili rad na glavnom međunarodnom aerodromu u Tel Avivu nakon što je Netanijahuova parlamentarna koalicija usvojila predlog zakona u prvom čitanju.

Organizatori su najavili novi protest za 18. juli, ukoliko se nastavi planirano usvajanje zakona. Netanijahu je danas hospitalizovan zbog dehidracije nakon što je imao vrtoglavicu, a objavio je snimak iz bolnice u Tel Avivu u kojem je rekao da se oseća dobro. Netanijahu će provesti noć u bolnici, a sastanak kabineta zakazan za sutra pomeren je za ponedeljak, saopštila je njegova kancelarija.

Posle više od šest meseci, protesti protiv ukidanja pojedinih ovlašćenja Vrhovnog suda Izraela i davanja većih ovlačćenja vladi, ne pokazuju znake jenjavanja.

Izraelski nacionalni sindikat i njegovo medicinsko udruženje pridružili su se dugoj listi grupa koje su se izjasnile protiv zakona.

Vojni rezervisti, borbeni piloti i poslovni lideri pozvali su vladu da obustavi plan. Šef nacionalnog sindikata Histadrut Arnon Bar-David zapretio je mogućim generalnim štrajkom koji bi mogao da parališe izraelsku ekonomiju.

BONUS VIDEO: PROTESTI U GRČKOJ: Demonstranti su se okupili ispred Ministarstva rada u Atini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)