ITALIJANE KOSE VRUĆINE: Zbog visokih temperatura u 2022. umrlo 18.000 ljudi, hoće li u 2023. neslavan rekord biti nadmašen?

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

11. 07. 2023. u 18:28

ITALIJA drži ubedljivi crni rekord u broju žrtava od visokih temperatura u protekloj godini - 18.000, a strepi se da bi ovaj broj mogao da bude nadmašen jer je danas, u osam gradova na Apeninskom poluostrvu, na snazi crveni meteoalarm.

ИТАЛИЈАНЕ КОСЕ ВРУЋИНЕ: Због високих температура у 2022. умрло 18.000 људи, хоће ли у 2023. неславан рекорд бити надмашен?

FOTO: Tanjug/AP

Ovaj podatak objavio je španski Institut za Globalnu klimu. Izneto je da je Italija zemlja sa najviše žrtava u prošloj godini, 18.010, a u svetu je od visokih temperatura preminulo 61.672 ljudi. Iza Italije je Španija sa 11.324 umrlih od vrućina, pa sledi Nemačka sa 8.173 nastradalih. Prošlogodišnje leto bilo je najtoplije ikada izmereno u Evropi, što je doprinelo i ogromnim sušama i požarima.

Iznet je i podatak da su žene bile mnogo pogođenije u poređenju sa muškarcima. U Italiji među preminulim ima 63 odsto više žena, njih 11.917, a samo je u Francuskoj i Rumuniji nešto niži broj žena žrtava toplote od muškaraca.

Najviše žrtava ima među građanima starijim od 80 godina, pa se ovih dana svakodnevno putem medija skreće pažnja starijim i osetljivim osobama da ne izlaze u najtoplijim satima napolje, da rashlađuju stanove i piju što više tečnosti.

Jer, ciklon koji je sada pogodio Italiju „Ćerbero“  stigao je iz Afrike i prognoza je da će potrajati dugo, objašnjava sa velikom zabrinutošću direktor italijanske Agencije za meteorologiju i klimatologiju Karlo Kaćamani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave