ŠVEDSKA HOĆE U NATO, A TURSKA U EU: Šta na to sve kaže nemački kancelar Olaf Šolc?

Srna

10. 07. 2023. u 20:11

ČLANSTVO Švedske u NATO-u i mogući prijem Turske u EU ne treba gledati kao povezane teme, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc

ШВЕДСКА ХОЋЕ У НАТО, А ТУРСКА У ЕУ: Шта на то све каже немачки канцелар Олаф Шолц?

Olaf Šolc, Foto AP

- To ne treba gledati kao međusobno povezane teme. Na poslednjem sastanku Saveta EU odlučeno je da ćemo zatražiti od Evropske komisije da izveštava o stanju odnosa i kako možemo ponovo da unapredimo saradnju između EU i Turske - rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanezeom.

Šolc je izrazio uverenje da će članstvo Švedske u NATO-u uskoro biti ostvareno.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas ranije da je pristup Švedske u NATO moguć nakon što se Turska pridruži EU, prenosi RIA.

- Ove reči turskog predsednika shvatam kao dobru vest - rekao je Šolc.

Turska je kandidat za članstvo u EU od 1999. godine. Početkom 2016. godine Turska i EU potpisale su sporazum o izbeglicama, koji je trebalo da ubrza pristupanje Turske EU i omogući putovanje bez viza između Turske i bloka. Ali pregovori su u zastoju od 2016. nakon što je EU optužila Ankaru za kršenje ljudskih prava i interno nepoštivanje vladavine prava.

Očekuje se da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas u Vilnjusu organizovati sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristersona o članstvu Švedske u Alijansi. Stoltenberg je izrazio nadu da će strane u pregovorima doneti političku odluku o tom pitanju prije predstojećeg samita NATO-a od 11. do 12. jula.

BONUS VIDEO: „Timski rad je ključan“: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (3)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)