ODLAGAO KOLIKO JE MOGAO: Bajden se pravda zbog slanja kasetne municije

Novosti Onlajn

08. 07. 2023. u 16:30

NAKON što je američki predsednik Džozef Bajden odobrio kontroverznu odluku o slanju kasetne municije u Ukrajinu, Bela kuća je morala dodatno da obrazloži razloge za donošenje takve odluke.

ОДЛАГАО КОЛИКО ЈЕ МОГАО: Бајден се правда због слања касетне муниције

Foto: AP

Bajden je u intervjuu za Si-En-En naveo da je ova odluka doneta jer su Ukrajinci ostali bez municije.

- Ovo je rat u kome se radi o municiji. Ponestaje im te municije. Ono što sam uradio je da sam prihvatio preporuku Ministarstva odbrane da ovog puta tu municiju isporučimo dok ne proizvedemo dodatne količine municije 155 mm - rekao je Bajden.

Povodom odluke Bele kuće oglasio se i Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, koji je rekao da je Amerika svesna odluke o slanju ove vrste municije.

- Svesni smo da kasetna municija stvara rizik od povređivanja civila od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Zato smo ovu odluku odlagali koliko god smo mogli. Međutim, postoji rizik od povređivanja civila čak i ako ruske trupe i tenkovi zauzmu ukrajinske položaje i pokore više ukrajinskih civila jer Ukrajina nema dovoljno artiljerije - rekao je Džejk Saliven.

Ističe da je takav razvoj situacije neprihvatljiv za Ameriku.

- Ukrajina ne bi koristila ovu municiju na teritoriji neke strane zemlje. Ovo je njihova država koju oni brane. Oni štite svoje građane i motivisani su da koriste bilo koji sistem naoružanja koji može da minimizira rizik za te građane - rekao je Bajdenov savetnik.

BONUS VIDEO: „Timski rad je ključan“ - Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom