BAJDENOVA ADMINISTRACIJA: Nisu odobreni sastanci bivših zvaničnika sa Lavrovom

Tanjug

07. 07. 2023. u 00:21

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena nije sankcionisala tajne sastanke koje su bivši najviši bezbednosni zvaničnici održali sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i drugima o potencijalnim razgovorima o okončanju rata u Ukrajini, izjavio je danas portparol američkog Stejt Departmenta.

БАЈДЕНОВА АДМИНИСТРАЦИЈА: Нису одобрени састанци бивших званичника са Лавровом

Džozef Bajden / Stejt department

Oni su se navodno sastali sa Lavrovom u Njujorku u aprilu, a pridružili su im se Ričard Has, bivši američki diplomata i odlazeći predsednik Saveta za spoljne odnose, i dvojica bivših pomoćnika u Beloj kući.

Kako prenosi Rojters, sastanci su se odvijali uz znanje administracije, ali ne i prema njenom uputstvu, i da su oni koji su se sastali sa Lavrovom nakon toga obavestili Belu kuću o tome.

Dodaje se da nije jasno koliko često je grupa koja je učestvovala na sastancima, uključujući tu i bivše zvaničnike Pentagona, vodila razgovore sa drugim istaknutim ruskim zvaničnicima za koje se smatra da su bliski Kremlju.

Rojters navodi da je najmanje jedan neidentifikovani član grupe putovao u Rusiju.

-Kao što smo više puta rekli, ništa o Ukrajini bez Ukrajine, poručio je portparol Stejt Departmenta, aludirajući na stav administracije da se o mogućim pregovorima o okončanju rata ne razgovara bez uključivanja ukrajinskih zvaničnika.

On je dodao da će SAD nastaviti da obezbeđuje oružje Kijevu kako bi ukrajinski zvaničnici “mogli da pregovaraju iz snažne pozicije kada budu smatrali da je došao pravi trenutak”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije