BELORUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Spremna da primi monahe Kijevske lavre ukoliko ih Kijev protera

Novosti online

04. 07. 2023. u 22:43

BELORUSKA pravoslavna crkva spremna je da primi monahe Kijevsko-pečerske lavre u svoje manastire ukoliko ih ukrajinske vlasti nasilno isele, saopštio je Sinod BPC.

БЕЛОРУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА: Спремна да прими монахе Кијевске лавре уколико их Кијев протера

vikipedija

-Sinod Beloruske pravoslavne crkve potvrđuje da u slučaju nasilnog iseljavanja monaštva iz Kijevsko-pečerske lavre, oni mogu da nastave sa monaškim podvigom u manastirima Beloruske pravoslavne crkve, navodi se u saopštenju.

Sinod se takođe obratio ukrajinskim vlastima, pozivajući ih da spreče izvoz crkvenih relikvija i svetinja koje se vekovima čuvaju u Kijevsko-pečerskoj lavri i koje su duhovni oslonac za sve slovenske narode.

-Protivimo se proterivanju bratije Kijevsko-pečerske lavre iz manastira gde se decenijama podvizavaju u bogougodnosti i molitvi za dobro ukrajinskog naroda. Članovi Sinoda u ime sveštenstva, monaštva i vernika Beloruske pravoslavne crkve još jednom odlučno osuđuju postupke vlasti Ukrajine i grada Kijeva koji su u suprotnosti sa ukrajinskim zakonodavstvom i univerzalnim moralnim zakonom, navodi se u saopštenju.

Ranije je Ministarstvo kulture Ukrajine monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da do 4. jula napuste prostorije Kijevsko-pečerske lavre. Danas je komisija Ministarstva stigla u Lavru u nameri da zapečate nekoliko korpusa, ali ih je u tome sprečilo stotinu vernika.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)