VERNICI PONOVO BRANILI MANASTIR: Od srede ograničen pristup Kijevskoj lavri

Novosti onlajn

04. 07. 2023. u 21:50

PRISTUP Kijevsko-pečerskoj lavri biće ograničen od 5. jula – vernici će moći da borave na teritoriji manastira od 9 do 18 časova, saopšteno je na sajtu manastira.

ВЕРНИЦИ ПОНОВО БРАНИЛИ МАНАСТИР: Од среде ограничен приступ Кијевској лаври

FOTO: Tanjug/AP

„Na inicijativu nacionalnog spomenika 'Kijevsko-Pečerska lavra', pristup posetiocima Donje lavre biće ograničen od 5. jula 2023. godine. Oni će moći da borave na toj teritoriji od 09.00 do 18.00 časova“, precizirano je u saopštenju.

Takođe se ističe da će „donji“ ulaz u manastir pored hrama Presvete Bogorodice „Živonosni istočnik“ biti stalno zatvoren od navedenog datuma.

Advokat Nikita Čekman, koji zastupa interese UPC, objavio je na Telegramu fotokopiju naloga nacionalnog spomenika „Kijevsko-pečerska lavra“.

„Zbog sprečavanja rada komisije za pečaćenje slobodnih objekata na teritoriji Donje lavre, nacionalni spomenik od 5. jula menja režim ulaska“, navodi se u tekstu.

Do sada je teritorija manastira bila otvorena za posete od 05.30 do 20.00 časova. Jutros je komisija Ministarstva kulture Ukrajine došla da zapečati zgrade 45. i 69. korpusa Lavre, ali ih je u tome sprečilo stotinak vernika Ukrajinske pravoslavne crkve koji su stali u odbranu manastira. Predstavnici komisije zapretili su da će sledeći put doći sa policijom.

Ranije je advokat Nikita Čekman koji zastupa interese UPC objavio ukaz Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine u kome se navodi da je resor formirao komisiju koja će zapečatiti objekte Kijevske lavre. Monasi UPC su pozvani da napuste objekte do 4. jula. Iz kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve je saopšteno da je takav zahtev nelegitiman.

(Sputnjik) 

BONUS VIDEO: 

OVAKO IZGLEDA PRIPREMA ZA VANREDNE SITUACIJE U SVEMIRU: Ruski astronaut Konstantin Borisov na obuci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave