KRVAVA IZRAELSKA OPERACIJA U DŽENINU: Raste broj mrtvih, hiljade Palestinaca pobegle iz grada

Tanjug

04. 07. 2023. u 09:44

BROJ ubijenih Palestinaca u žestokim borbama u Dženinu, na Zapadnoj obali, porastao je na 10, a hiljade stanovnika primorano je da napusti domove, saopštile su palestinske vlasti, prenosi Rojters.

КРВАВА ИЗРАЕЛСКА ОПЕРАЦИЈА У ЏЕНИНУ: Расте број мртвих, хиљаде Палестинаца побегле из града

Foto: Profimedia

Izrael je blizu završetka operacije i ispunjenja ciljeva u Dženinu, saopštio je savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Izraelske snage su u ponedeljak pokrenule veliku vazdušnu i kopnenu ofanzivu na Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali, što je najveća vojna operacija na palestinskoj teritoriji u poslednjih 20 godina. 

U akciji, koja se opisuje kao "opsežan napor protiv terorizma", učestvovale su stotine izraelskih komandosa podržanih dronovima, i ona je navela je palestinske vlasti da obustave komunikaciju sa Izraelom i izazvala zabrinutost SAD i UN vezano za humanitarnu situaciju.

Palestinac ranjen tokom sukoba preminuo je tokom noći, a drugo telo je pronađeno jutros, čime je broj poginulih porastao na 10, sa oko 100 ranjenih, od kojih 20 u kritičnom stanju, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Militantna organizacija Islamski džihad saopštila je da su četvorica poginulih njeni borci. 

Hamas, još jedna islamistička frakcija, priznala je jednu žrtvu, a nije poznato da li su ostalih pet poginulih, muškarci od 17 do 23 godine, borci ili civili, navodi Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage ubile devet Palestinaca i da je reč o islamističkim borcima.

Očekuje se da će danas ustanove i preduzeća širom okupirane Zapadne obale biti zatvorene u odgovoru na poziv za generalni štrajk, kao znak protesta protiv izraelske operacije, koju su palestinske vlasti predsednika Mahmuda Abasa nazvale "ratnim zločinom".

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je evakuisao 500 porodica, ili oko 3.000 ljudi, iz kampa u Dženinu, u kojem živi oko 14.000 ljudi, a humanitarne organizacije pozvale su Izrael da garantuje neometan pristup za pomoć.

Američki Stejt department u ponedeljak je saopštio, nakon napada izraelskih snaga na Dženin, da je od ključnog značaja da se preduzmu sve moguće mere predostrožnosti kako bi se sprečilo ubijanje civila. 

Dodaje se da SAD podržavaju "pravo Izraela da brani svoj narod od Hamasa, Palestinskog islamskog džihada i drugih terorističkih grupa".

Ujedinjene nacije su saopštile da sve vojne operacije treba da se izvode u skladu sa međunarodnim pravom. 

BONUS VIDEO: OKRŠAJI NA JELISEJSKIM POLjIMA - Desetine uhapšenih u sukobima policije i demonstranata u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)