LUKAŠENKO PORUČIO ZAPADU: Minsk određuje kada će upotrebiti taktičko nuklearno oružje

Novosti online

27. 06. 2023. u 19:47

U BELORUSIJI se razvija algoritam upotrebe taktičkog nuklearnog oružja u slučaju spoljne agresije, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

ЛУКАШЕНКО ПОРУЧИО ЗАПАДУ: Минск одређује када ће употребити тактичко нуклеарно оружје

Foto MO RF

Lukašenko je objasnio da su načelnik Oružanih snaga zemlje Viktor Gulevič, ministar odbrane Viktor Hrenjin i predsednik KGB-a Ivan Tertelj dobili zadatak da odrede algoritam primene ovog oružja.

-Njegova osnova treba da bude da treba da ga upotrebimo u teškom trenutku, ukoliko nas napadnu, što znači da će napasti… Saveznu državu, rekao je Lukašenko.

-Pretpostavimo da možemo da ga upotrebimo u dogovoru sa Rusijom. To su prazni argumenti: oni nas iskorišćavaju i tako dalje – sve je to glupost. To nije tačno. Ovo je naše oružje i mi ćemo ga upotrebiti (ukoliko bude potrebno), naglasio je beloruski predsednik.

Istovremeno je naveo da je insistirao na raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji da niko tamo ne bi pokušao da upadne.

RUSKO NUKLEARNO ORUŽJE U BELORUSIJI

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom izjavio je prethodno da će Rusija posle 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, te da je organizovan rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije.

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin ocenio je da razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)