PRIGOŽIN STIGAO U BELORUSIJU: Lukašenko otkrio kakav je plan za borce "Vagnera"

Novosti online

27. 06. 2023. u 16:07

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko potvrdio je da je šef Vagnera Jevgenij Prigožin već u Belorusiji.

ПРИГОЖИН СТИГАО У БЕЛОРУСИЈУ: Лукашенко открио какав је план за борце Вагнера

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Bezbednosne garancije, kao što je Putin obećao juče, su obezbeđene... Da, zaista, on je danas u Belorusiji - rekao je Lukašenko.

Istovremeno, predsednik Belorusije je napomenuo da je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin izrazio želju da Vagnerovci budu integrisani u belorusku vojsku.

- Hrenjin mi je rekao: "Ne bih imao ništa protiv toga da imam takvu jedinicu u vojsci." Slažem se. Razgovarajte sa njima - nastavio je Lukašenko.

Podsećamo, tokom noći 24. juna Vagnerove snage su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. To se dogodilo nakon izjava Jevgenija Prigožina o navodnim raketnim i artiljerijskim napadima ruske vojske na kampove Vagnera - što su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Predsednik Vladimir Putin je postupke vagnerovaca nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije saopštila da je Aleksandar Lukašenko razgovarao sa Prigožinom i da je prihvatio njegov predlog da se zaustavi Vagnerov pokret u Rusiji i preduzmu dalji koraci ka deeskalaciji.

Uveče je pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao da će šef Vagnera "ići u Belorusiju" i da će krivični slučaj biti povučen. Garancija da Prigožin sme to da uradi je reč predsednika Rusije, dodao je Peskov.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI - U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?