EKSPLODIRAO PROTOTIP ELEKTRIČNOG AUTOMOBILA: Incident u Italiji, dve osobe zadobile opekotine trećeg stepena

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

26. 06. 2023. u 13:19

AUTOMOBIL "folksvagen polo" iznenada je eksplodirao na obilaznici oko Napulja i dve osobe koje su bile u vozilu zadobile su opekotine trećeg stepena.

ЕКСПЛОДИРАО ПРОТОТИП ЕЛЕКТРИЧНОГ АУТОМОБИЛА: Инцидент у Италији, две особе задобиле опекотине трећег степена

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Reč je o prototipu hibridnog automobila, a vozilo je korišćeno kao test pete generacije "Polo" (2009-2017) koji je uključen u evropski istraživački projekat „Spasi život“ Instituta za motore u Salernu. Projekat je podrazumevao i probnu vožnju. U vozilu su bili Maria Vitoria Prati (66), istraživač i Fulvio Filaće (25), diplomirani inženjer iz Instituta za motore ĆNR iz Napulja. Prati je pouzdan i prvi istraživač Instituta za motore, sa 30 godina rada i smatra se referentnim imenom u oblasti proučavanja korišćenja alternativnih goriva.

Prototip je deo istaraživačkog projekta o hibridizaciji motora, rad na kombinaciju benzina i solarne energije, odnosno da se uz postojeće motore koji su radili na benzin ugrade i solarne baterije. Cilj testa je bio da se istraži izvodljivost elektrifikacije „retrofit“ sa baterijama koje se napajaju iz solarnih panela, kako bi se dobili sistemi za pretvaranja termalnih automobila u hibridna vozila sa veoma niskim troškovima u poređenju sa kupovinom novih vozila. Dakle, reč je o pokušaju da se osposobe stari automobili, vozila za rashodovanje, tako što će od njih napraviti hibridna, kombinujući rad na benzin i solarnu energiju, pa će se tako smanjiti i emisija štetnih gasova.

Pogonski sklop koji je predložio projekat „Spasi život“ predviđa naknadnu ugradnju dva elektromotora integrisana u zadnje točkove. Jedinice se napaju litijum-jonskom baterijom instaliranom ispod prtljažnika u prostoru za rezervni točak, a koja se može puniti solarnim panelima postavljenim na krov i haubu.

Šta je prouzrokovalo eksploziju tek će istraga da utvrdi, za sada se pretpostavlja da je došlo do kvara na električnim instalacijama, zbog previsokih temperatura, ili je izbio problem na cilindrima u automobilu, čiji sadržaj još nije definisan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)