KINA U SRCU EVROPE: Posle Berlina – Pariz

KINESKI premijer Li Ćijang doputovao je u svoju prvu zvaničnu posetu Francuskoj, nakon što je izuzetno toplo primljen u Nemačkoj u okviru turneje koja obuhvata dve najjače evropske privrede. To je znak da i Evropa, i Peking, pokušavaju da izgrade i održe dobre odnose u turbulentna vremena koja podrazumevaju rat u Ukrajini i zategnute strune između Kine sa SAD, iz ugla borbe za geopolitički primat u krizama uzdrmanom svetu.

КИНА У СРЦУ ЕВРОПЕ: После Берлина – Париз

Foto: Tanjug/AP

Odmah po dolasku, pre današnjih susreta sa premijerkom Elizabet Born i predsednikom Emanuelom Makronom, Li Ćijang je imao razgovore s ministrom privrede Brinom Lemerom i predstavnicima francuskih kompanija, što daje akcenat poseti.

Lemer je zatražio da francuska preduzeća u Kini imaju jednak tretman s domaćim, uz poruku da Francuska takođe želi da na istoj osnovi primi kineske privrednike. To pokreće važnu temu zaštite nacionalnih interesa u međunarodnoj ekonomiji.

- Spoljno otvaranje je suštinska politika Kine – odgovorio je Li Ćijang koji se u Parizu nalazi i zbog učešća na novom Svetskom finansijskom paktu.

Poseta kineskog premijera uvek prevazilazi bilateralne teme. Li Ćijang je kritikovao kocept Evropske komisije koja sve više nastoji da zaštiti "evropski ekonomski suverenitet" u međunarodnoj trgovini.

Zato je poručio da se nada da će Francuska uspeti da zadrži svoje tržište otvorenim i da će "odlučno podržati ekonomsku mondijalizaciju".

- Želimo da nastavimo da sarađujemo između dve suverene nacije i dva suverena kontinenta - odgovorio mu je diplomatski francuski ministar.

Vremena su komplikovana, a u njima treba sažeti različite interese, koji s ekonomskog direktno prelaze i na geopolitički plan, a Li Ćijangova poseta Berlinu i Parizu bila je zamišljena tako da omogući funkcionisanje sveta oslonjenog na više strateških tačaka.

INTERES OD LEKOVA PA SVE DO SVEMIRA

KINU najviše intreresuju tržišta lekova, baterija, električnih vozila, poluprovodnika, kao i sektor svemira. Peking se takođe zalaže da promenu pravila intelektualne svojine, da bi lakše mogla da osvaja nova tržišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)