EVROPSKA UNIJA FORMIRA ZAJEDNIČKU PVO? Da li će Nemačka i Francuska "ispeglati" svoje nesporazume

Novosti online

19. 06. 2023. u 12:55

MINISTRI odbrane i predstavnici oko 20 evropskih zemalja održaće danas Parizu konferenciju čija je glavna tema kako bolje odbraniti evropski vazdušni prostor, pitanje koje je postalo urgentno zbog rata u Ukrajini, piše AP.

ЕВРОПСКА УНИЈА ФОРМИРА ЗАЈЕДНИЧКУ ПВО? Да ли ће Немачка и Француска испеглати своје неспоразуме

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tema razgovora će biti borba protiv bespilotnih letelica i odbrana od balističkih raketa, saopštili su francuski organizatori, napominjući da je rat u Ukrajini pokazao važnost i efikasnost takve opreme.

Francusko ministarstvo odbrane nije objavilo spisak zemalja koje učestvuju na konferenciji, kao ni tačan broj.

Uz pomoć zapadnog naoružanja i rastućeg iskustva, PVO odbrane Ukrajine je napravila velike korake napred od početka rata, spasavajući infrastrukturu i živote i sprečavajući Rusiju da postigne superiornost u vazduhu.

- Zbog toga postoji potreba da Evropljani razmišljaju kolektivno i strateški o pretnjama koje dolaze sa neba - rekao je francuski zvaničnik za AP, pod uslovom da ostane anoniman.

Jednodnevni sastanak održava se na marginama Pariskog avio-salona, najvećeg svetskog događaja fokusiranog na avijaciju i svemirsku industriju koji se otvara u ponedeljak.

Francuski predsednik Emanuel Makron održaće završnu reč konferencije uveče.

Francuska je otvoreno kritikovala planove koje je iznela Nemačka, za unapređenje evropskih sposobnosti PVO. Takozvani projekat "Evropski nebeski štit", pokrenut krajem prošle godine, sastoji se od 17 evropskih nacija, uključujući Veliku Britaniju, ali ne i Francusku. Predviđeno je da bude integrisan u NATO sistem vazdušne i protivraketne odbrane.

Francuska vlada veruje da projekat neće očuvati na adekvatan način evropski suverenitet, jer se očekuje da će se u velikoj meri zasnivati na američkoj i izraelskoj tehnologiji. Iz Berlina su istakli da će kupiti rakete "patriot" američke proizvodnje.

Plan predvođen Nemačkom "ima ograničenja", rekao je francuski zvaničnik, dodajući da će konferencija u ponedeljak predložiti "globalniji pristup". Sastanku će prisustvovati nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Francuski sistem "Mamba" je već deo integrisane vazdušne i protivraketne odbrane NATO-a.

Odbrana je bila stalni izvor nesuglasica između dve zemlje, a Francuska se žalila da Nemačka godinama nije činila dovoljno u toj oblasti - sve dok rat u Ukrajini nije naterao Berlin da najavi veliko povećanje vojnih troškova.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Peterburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar