EKSTREMNI LEVIČAR VATROMETOM GAĐAO PREDSEDNIKA: Ko je uhapšeni za napad na Makronov helikopter

FRANCUSKE vlasti uhapsile su mladića starog 23 godine, osumnjičenog da je ispaljenim projektilom za vatromet u pravcu helikoptera u kome se nalazio francuski predsednik Emanuel Makron doveo u pitanje njegov život, pa samim tim i nacionalnu bezbednost. Mladić je pritvoren, u očekivanju suđenja.

ЕКСТРЕМНИ ЛЕВИЧАР ВАТРОМЕТОМ ГАЂАО ПРЕДСЕДНИКА: Ко је ухапшени за напад на Макронoв хеликоптер

Foto: Jutjub printskrin/ The Independent

Ovaj simpatizer krajnje levice, inače stolar, sin poreskog inspektora, uhapšen je u petak i priznao je da je ispalio vatrenu napravu, ali negira da je hteo da učini nažao šefu države, već da mu je namera bila samo da izazove njegovu pažnju.

Do incidenta je došlo krajem aprila, kada je Emanuel Makron posetio region Du u okviru obeležavanja 175. godišnjice ukidanja ropstva u Francuskoj. Tom prilikom sačekao ga je veći broj protivnika penzijske reforme, pa je radi lakšeg prebacivanja angažovan helikopter "puma".

Protiv vinovnika je podignuta optužnica zbog dovođenja u opasnost osobe na visokoj javnoj funkciji. Optužen je da je mogao da nanese štetu na helikopteru, dovede u opasnost živote vojnika koji su se u njemu nalazili, i predsednika. Ekspertizom treba da se utvrdi da li je na ovaj način mogao da sruši letelicu.

"Parizjen", koji je prvi pisao o ovoj aferi, ističe da je mladić priznao da je pripremao akt ispaljivanja vatrometa. "Figaro" citira izvore bliske istrazi da je ciljao helikopter, ali da ga nije pogodio, i da rizikuje pet godina zatvora i 75.000 evra. Sledi mu i psihijatrijski pregled. Mladićev advokat je najavio žalbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića