BLISKI SUSRET KINESKOG I AMERIČKOG RAZARAČA: U SAD „hvale“ kineske superrazarače tipa-55 dok USS Zumvalt zaostaje (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

04. 06. 2023. u 00:42

USRED dijaloga Šangri La, američki mediji raspravljali su o tome kako napredni kineski ratni brodovi, poput razarača Tip 055 i njegove značajne brodograditeljske industrije, predstavljaju ogroman izazov za američku mornaricu.

БЛИСКИ СУСРЕТ КИНЕСКОГ И АМЕРИЧКОГ РАЗАРАЧА: У САД „хвале“ кинеске суперразараче типа-55 док УСС Зумвалт заостаје (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Dok prisustvuje Šangri La dijalogu u Singapuru sa vodećim vojnim ličnostima iz regiona, američki ministar odbrane Lojd Ostin će verovatno razmišljati o nekoliko pitanja, uključujući eskalirajuću agresiju Pekinga u Južnom kineskom moru i oko Tajvana, primetio je CNN u najnovijem izveštaju o rastućoj kineskoj pomorskoj floti.

Štaviše, u izveštaju je istaknuto da je šef američke mornarice nedavno upozorio da američka brodogradilišta ne mogu da prate kinesku mornaricu koja se širi, koja je već najveća na svetu po broju. Prema nekim stručnjacima, Kina može da izgradi tri ratna broda za isto vreme koliko je SAD potrebno da naprave jedan.

Ranije ove godine, sekretar američke mornarice Karlos Del Toro je naglasio da Kina sada ima veću flotu i da je raspoređuje širom sveta. Kao rezultat toga, primetio je Toro, Vašington mora da ažurira američku flotu.

-Potrebna nam je veća mornarica, potrebno nam je više brodova u budućnosti, moderniji brodovi u budućnosti, posebno, koji mogu da odgovore na tu pretnju, dodao je on.

Prema rečima sekretara mornarice, Mornarica narodnooslobodilačke vojske Kine, koja trenutno ima oko 340 brodova, mogla bi u narednim godinama da unese do 400 brodova. Međutim, manje od 300 brodova je u službi američke mornarice, a za značajan dodatak bi trebalo nekoliko godina.

Foto Kineska vojska

Plan navigacije američke mornarice 2022, objavljen prošlog leta, navodi da Pentagon želi 350 brodova sa posadom do 2045. godine, što je još uvek daleko manje od očekivane flote Kine. Što je još gore, očekuje se da će se američka flota smanjiti kako se stariji brodovi povlače iz upotrebe, prema izveštaju Kancelarije za budžet američkog Kongresa iz novembra prošle godine.

Del Toro je tvrdio da brodogradilišta američke mornarice zaostaju za kineskim u pogledu proizvodnje. On je napomenuo i da Kina ima 13 brodogradilišta, od kojih neka imaju veći kapacitet od svih brodogradilišta u Sjedinjenim Državama.

-To predstavlja pravu pretnju, rekao je on.

Nasuprot tome, veruje se da SAD imaju sedam brodogradilišta za izgradnju velikih brodova dubokog gaza za američku mornaricu i obalsku stražu. Prema procenama Pentagona, kineska flota će porasti na 400 u naredne dve godine, dok će američkoj floti trebati do 2045. da dostigne 350.

Najnoviji izveštaj CNN-a odražava izazov koji predstavlja kineska ekspanzivna brodograditeljska industrija, ali takođe naglašava snagu njenih najsavremenijih ratnih brodova koji su spremni da preuzmu svet.

-Ali, zabrinutost nije samo povećana prostranost kineske mornarice. Neki od brodova koje Kina proizvodi verovatno imaju veću vatrenu moć od nekih njihovih američkih kolega. Uzmite kineski Tip 055, po mnogima najveći razarač na svetu.


UPOZNAJTE KINESKI RAZARAČ TIPA 055

U poređenju sa razaračima prethodne generacije, veliki razarač Tip 055 je masivna platforma koja može da nosi mnogo opreme i da ostane na moru duži period. Njegov kombinovani gasni pogonski sistem takođe mu omogućava da plovi brže.

Integrisani radio-frekventni sistem ratnog broda, 130-milimetarski pomorski top, masivni kapacitet nosivosti projektila i sistem protivpodmorničkog naoružanja, prema rečima pomoraca na Tipu 055, daju mu izuzetne sveobuhvatne borbene sposobnosti.

U izveštaju CNN-a se navodi da je Tip 055 veći od konvencionalnih razarača sa deplasmanom od 12.000 do 13.000 tona i uporediv po veličini sa klasom krstarica Tikonderoga američke mornarice.

Poseduje više ćelija sistema za vertikalno lansiranje raketa zemlja-vazduh i protivbrodskih raketa (VLS) — ukupno 112 — od najnovijeg razarača klase Arleigh Burke u američkoj mornarici, koji ima 96. Štaviše, ima napredni radio i sistemi protivpodmorničkog naoružanja.

A Kina ih proizvodi mnogo. Proizvodinja tipa 055 počela je 2014. godine, a osmi Ksianiang je upravo pušten u upotrebu. Prema izveštaju Global Timesa, Mornarica kineske narodne oslobodilačke armije (PLA) je prošlog meseca primila na borbeno dežurstvo Ksianiang, osmi veliki razarač Tip 055. To u suštini znači da je svih osam ratnih brodova ove klase sada ušlo u službu mornarice PLA.

Štaviše, još jedan teški razarač tipa 055 Dalian nedavno je završio 28-dnevnu udaljenu pomorsku vežbu koja je pokrila više od 8.000 nautičkih milja (14.816 kilometara) između Južnog kineskog mora i zapadnog Pacifika, demonstrirajući daleke morske sposobnosti. Ovo stavlja u perspektivu tvrdnju CNN-a: „Kineski tip 055, u mnogim očima, najveći razarač na svetu“.

Za razliku od Kine koja proizvodi jedan napredni razarač Tip 055 za drugim, konstrukcija američke klase Zumvalt razarača počela je pet godina ranije, ali su samo dva stavljena u funkciju, navodi CNN. Izgradnja broda počela je u oktobru 2008. godine, a američka mornarica ga je uvela u upotrebu u oktobru 2016.

USS Michael Monsoor i USS Lyndon B. Johnson su druga dva razarača Zumvalt klase koje Mornarica trenutno ima na svom inventaru. Stelt razarači američke mornarice klase Zumvalt, koji imaju ukupno 80 ćelija za lansiranje projektila iako su veći od kineskih Tip 055.

Foto US Navy Photo

Razarač Zumvalt

Vojni specijalista Sebastijan Roblin tvrdio je u članku iz 2021. da Zumvaltima nedostaju ključne bitne komponente, kao što su rakete protivvazdušne odbrane dugog dometa, protivbrodske rakete i anti-torpeda. Roblin je opisao razarače kao „ambiciozan, ali propao koncept broda“.

Kineski ratni brod, sa svoje strane, veruje se da je sposoban da ispali najmanje rakete zemlja-vazduh HQ-16 i HQ-9, porodice kopnenih i protivbrodskih krstarećih raketa YJ-18 i CJ-10 , raketno potpomognuto torpedo Yu-8 i protivbrodska krstareća raketa YJ-83.

Iako će američki razarač klase Zumvalt verovatno imati hipersoničnu raketu, ta mogućnost je još godinama daleko od toga da postane stvarnost. Američka mornarica je 1. februara objavila na simpozijumu u Virdžiniji da planira da testira svoje novo hipersonično oružje iz stelt razarača USS Zumvalt u decembru 2025.

Međutim, ekspanzija kineske mornarice i razarača Tip 055 ugrožavaju Sjedinjene Države i regionalnu bezbednost u Indo-Pacifiku. Ovo postaje još opasnije u vreme kada se napetosti razvijaju u Tajvanskom moreuzu i Južnom kineskom moru, uz konfrontaciju između Pekinga i Vašingtona, koja se reklamira kao verovatan scenario pre kraja ove decenije.

Tome u prilog ide i nedavno objavljeni smimak koji kruži društvenim mrežama na kome se dva razarača Kineski i Američki mimoilaze na svega 130 - 150 metara jedan od drugog.

Kanadski televizijski kanal Global Njuz objavio je snimak na kojem se vidi kako se kineski ratni brod i razarač američke mornarice približavaju Tajvanskom moreuzu, što je "skoro" dovelo do sudara.

Snimak je snimljen sa kanadskog broda HMCS Montreal, koji zajedno sa vojskom SAD učestvuje u manevrima u Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu.

Na snimku se vidi trenutak kada se kineski ratni brod, dobijajući veliku brzinu, približio razaraču USS Chung-Hoon na udaljenosti manjoj od 150 metara.

Kao rezultat toga, brod Ratne mornarice PLA „prošao je ispred nosa” američkog razarača, koji je morao da „promeni kurs i uspori”.

BONUS VIDEO - ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku