HARAJU KAMERUNOM: Zvaničnici vode borbu protiv krda slonova "pljačkaša"

Tanjug

24. 05. 2023. u 23:10

ZVANIČNICI Kameruna zaduženi za divlje životinje saopštili su danas da je u toku "borba protiv krda slonova pljačkaša", koji su ove nedelje dolutali u regionalnu prestonicu Marue, nakon što su pregazili okolna sela, usmrtivši pritom najmanje dve osobe.

ХАРАЈУ КАМЕРУНОМ: Званичници воде борбу против крда слонова пљачкаша

Foto: Hu Chao/Xinhua Tanjug via AP

Državni zvaničnik za šumarstvo i divlje životinje Žan Njemeg rekao je da su slonovi ove nedelje na smrt izgazili dete u selu blizu Marue, glavnog grada regiona krajnjeg severa Kameruna, dok je zamenik gradonačelnika obližnjeg okruga Kalfu, Umaru Tambutu, rekao je da su slonovi ubili čoveka prošle nedelje.

-Slonovi su se kretali u potrazi za vodom zbog suše u regionu, rekao je Njemeg i dodao da je krdo prvi put primećeno u blizini granice sa Čadom, preneo je Rojters.

Grupe koje se bore za prava divljih životinja u Kamerunu nastoje da reše sukob između slonova i ljudi, koji je u prošlosti dovodio do uličniһ protesta, ali i da spreče krivolov.

Suše povezane sa klimatskim promenama pogoršale su tenzije, jer je veća verovatnoća da žedni slonovi upadaju u sela i gradove, navodi Rojters.

-Kada nema vode na jednom mestu, oni migriraju drugde gde mogu da nađu vodu i druge resurse, rekao je službenik Afričke fondacije za divlje životinje Abubakar Adam.

Procenjuje se da u Kamerunu živi oko 6.830 slonova, što tu zemlju čini domom jedne od najvećiһ populacija slonova u Africi.

Gubitak njihovog prirodnog staništa navodi slonove da povremeno odlutaju u ljudska naselja, gde upropaste useve i domove, a ponekad napadaju i ljude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije