KAKO SU RUSI PROMENILI TAKTIKU I ISPRAVILI GREŠKE: Britanski institut analizirao rusku armiju - "NJihov uspeh je često zanemaren"

Novosti online

21. 05. 2023. u 07:54

PETNAEST meseci od početka rata u Ukrajini, ruska vojska je promenila način na koji se bori, predstavljajući značajnu pretnju dok Kijev priprema veliku kontraofanzivu, navodi se u studiji koju je objavila britanska analitička kuća Kraljevski institut ujedinjenih službi (RUSI).

КАКО СУ РУСИ ПРОМЕНИЛИ ТАКТИКУ И ИСПРАВИЛИ ГРЕШКЕ: Британски институт анализирао руску армију - Њихов успех је често занемарен

Foto: Profimedia/Ilustracija

Uobičajene percepcije slabosti ruske vojske su u nekim slučajevima ili zastarele ili pogrešno shvaćene, navodi se u izveštaju od 30 stranica britanske organizacije.

Dok se u izveštaju ruska vojska opisuje kao često nefunkcionalna i previše zavisna od artiljerije, i navodi se da pati od lošeg morala, Britanci pišu da fokus na te slabosti znači da je napredak Rusije na bojnom polju često zanemaren, prenosi Blumberg.

Studija je zasnovana na intervjuima na terenu od aprila do maja sa pripadnicima deset ukrajinskih brigada koje su se borile protiv ruskih trupa tokom rata. Nije bilo moguće nezavisno potvrditi tvrdnje iznesene u studiji. Prema Niku Rejnoldsu, jednom od dvojice autora izveštaja, ruska vojska je daleko od potrošene sile za koju se često tvrdi da jeste.

- Puno je objava na društvenim mrežama koje ukazuju na nedostatak kapaciteta Rusije, ali društveni mediji su preplavljeni propagandom sa obe strane, tako da smo smatrali da je potrebna trezvenija procena u ovoj fazi - rekao je Rejnolds.

Razumevanje kako je Rusija promenila svoj pristup važno je ne samo za Ukrajinu, već i za članice NATO-a, navodi se u izveštaju.

Rusija je u velikoj meri ispravila rane kvarove protivvazdušne odbrane pravilnim povezivanjem raketnih sistema i njihovih senzora duž fronta od 1.200 kilometara. Kao rezultat toga, ruske snage su uspele da u velikoj meri eliminišu pretnju koju predstavljaju rakete HARM, presrećući projektile i obarajući niskoleteće ukrajinske borbene avione sa udaljenosti od 150 kilometara.

Ruske mogućnosti za elektronsko ratovanje, koje su sada raspoređene od nivoa aviona do nivoa voda, stalno se razvijaju. To, prema izveštaju, košta Ukrajinu 10.000 dronova mesečno. Čini se da su ruske snage u stanju da dešifruju ukrajinske šifrovane komunikacione sisteme u realnom vremenu.

Na terenu su ruski borbeni inženjeri i na početku rata mogli velikom brzinom da grade pontonske mostove, a sada stvaraju odbranu koja se sastoji od rovova i složenih minskih polja kroz koja će svaka ofanziva morati da se probije.

Ruski komandni centri, koji su se prošlog jula pokazali ranjivi na precizne udare američkih raketa HIMARS i čiji su komunikacioni sistemi rutinski hakovani, sada su zakopani u čvrstim bunkerima. Preuzeli su lokalne telefonske mreže na zauzetim teritorijama, izolovali ih i usmerili u ratne svrhe.

Ruska vojska je učinila svoje tenkove T-80 i T-72 manje ranjivim na ukrajinski arsenal zapadnog protivtenkovskog oružja tako što je poboljšala njihovu odbranu od eksplozija i učinila ih manje vidljivim za rakete navođene toplotom, piše u izveštaju.

Rusija je na Zapadu široko ismevana zbog upotrebe starih tenkova T-55 i T-62, ali oni i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju na bojnom polju, navodi se u izveštaju. To je zato što se ne koriste kao tenkovi, već u ulozi vatrene podrške kao borbena vozila pešadije koja imaju teži oklop i veće naoružanje.

Kritike taktike korišćenja "ljudskih talasa" oko grada Bahmuta bio je racionalan, iako brutalan, odgovor na teške gubitke tenkova, iskusnih vojnika i artiljerijske municije koje je Rusija pretrpela ranije u ratu. Ova taktika podrazumeva organizovanje malih grupa lako naoružane pešadije u jedinice koje se koriste za izviđanje ukrajinskih položaja, praćene iskusnijim i bolje naoružanim jedinicama, navodi RUSI.

- Sve u svemu, ova struktura trupa je cinično, ali koherentno rešenje za problem sa kojim se suočavaju ruske kopnene snage; one su sposobne da mobilišu veliki broj ljudi, ali većina jedinica je lošeg kvaliteta - navodi se u izveštaju.

RUSI piše da to ne može sakriti činjenicu da je ruska vojska imala loše rezultate, i dodaje se da isporuka britanskih i francuskih krstarećih raketa dugog dometa Ukrajini poslednjih dana predstavlja ozbiljan novi izazov za ruska komandna sredstva duboko iza linija fronta.

Ruska vojska se prvi put susreće sa modernim oružjem standarda NATO-a i teško se nosi sa njim, kažu Rejnolds i njegov koautor Džek Votling iz RUSI. Ta neusklađenost je možda bila prikazana poslednjih dana, kada je Ukrajina objavila da je koristila novi PVO sistem Patriot da obori nekoliko naprednih ruskih hipersoničnih raketa Kinžal.

Rusija je saopštila da su rakete ispaljene u utorak uveče pogodile mete i da je Kinžal uništio bateriju Patriota. Zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je u četvrtak da je sistem pretrpeo manja oštećenja, da je popravljen i da je ponovo u funkciji.

Prelazak sa napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine mogao bi da ukaže na nameru Rusije da pogodi i onesposobi vojne ciljeve pre kontraofanzive, ali nije sasvim jasno šta se dešava, rekao je Ben Bari, viši naučni saradnik za kopnene snage na Međunarodnom institutu za strateške studije.

- Da su mete zaista bile vojne, Ukrajinci nam to ne bi nužno rekli - rekao je Beri.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a