BELA KUĆA OPTIMISTIČNA, MAKARTI BAŠ I NIJE: Pregovori oko rešavanja problema američkog duga

Tanjug

17. 05. 2023. u 00:39

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden optimista je u pogledu izgleda za rešavanje problema oko javnog duga zemlje, ali veruje da u ovoj oblasti ima "mnogo posla" na nizu složenih pitanja, saopštila je Bela kuća posle nove runde razgovora između šefa države i lidera Kongresa.

БЕЛА КУЋА ОПТИМИСТИЧНА, МАКАРТИ БАШ И НИЈЕ: Преговори око решавања проблема америчког дуга

Foto Tanjut/AP

-Predsednik je naglasio da, iako ima još mnogo posla oko niza složenih pitanja, on je optimista u pogledu izgleda za postizanje odgovornog dvostranačkog sporazuma o budžetu ako obe strane pregovaraju u dobroj veri i priznaju da nijedna neće postići punu implementaciju svojih zahteva, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Kako je saopštila američka administracija, Bajden je naložio predstavnicima stranaka da nastave da održavaju svakodnevne sastanke o nerešenim aspektima problema oko javnog duga.

-Predsednik je rekao da bi želeo da ponovo kontaktira sa liderima Kongresa kasnije ove nedelje telefonom, kao i da se sastane sa njima po povratku iz inostranstva, saopštila je Bela kuća.

Bajden ove nedelje odlazi u posetu Japanu gde će se održati samit lidera zemalja G7.

Makarti: Potrebni dodatni pregovori o podizanju gornje granice duga

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti izjavio je posle današnjeg sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da su potrebni dodatni pregovori o podizanju limita duga američke vlade.

Prema njegovim rečima, Bela kuća i Kongres su još daleko od prevazilaženja razlika oko podizanja gornje granice nacionalnog duga i sprečavanja ekonomskog kraha, prenosi Rojters.

-Još uvek smo veoma udaljeni, rekao je Makarti novinarima posle drugog sastanka koji je Bajden održao u Beloj kući sa liderima Kongresa.

Makarti je rekao da je jedan od glavnih ishoda sastanka to što su se on i Bajden dogovorili da imenuju pregovarače koji će raditi na postizanju kompromisa.

Istovremeno, dodao je da vidi priliku da se dogovor postigne pre kraja nedelje.

Prema proračunima Ministarstva finansija, SAD u junu neće moći u potpunosti da servisiraju svoje obaveze ako Kongres ne odobri proširenje limita zaduživanja.

Republikanska opozicija, koja kontroliše Predstavnički dom, vezuje proširenje ograničenja zaduživanja za odobravanje programa smanjenja budžeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a