PATRIOTIMA NE IDE DOBRO: Šta su Rusi pogodili u Kijevu, američki sistem ili nešto drugo? (FOTO/VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

16. 05. 2023. u 22:04

NA MREŽI se deli zanimljiv snimak noćne odbrane Kijeva. Čini se da je snimak snimila civilna kamera za nadzor.

ПАТРИОТИМА НЕ ИДЕ ДОБРО: Шта су Руси погодили у Кијеву, амерички систем или нешто друго? (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Snimak je rano jutros (16. maja, 2:07) i prati rad protivvazdušnog raketnog sistema.

Čini se da je Kijev bio pod raketnim napadom iz vazduha. Između zgrada, Oružane snage Ukrajine (VSU) su postavile sistem protivvazdušne odbrane. Video prikazuje postepeno ispaljivanje najmanje 30 projektila (plus ili minus jedna ili dve) na vazdušni cilj.

Rakete se u početku ispaljuju u približno jednakim intervalima. Posle određenog perioda, PVO sistem(i) počinje intenzivnije da ispaljuje rakete. U nekom trenutku protivvazdušni sistem prestaje da ispaljuje rakete.

A kada se pomisli da je sve gotovo na mestu gde treba da bude postavljen PVO, odjekne velika eksplozija (zatim još jedna). Nekoliko sekundi kasnije, dim je počeo da se diže sa mesta eksplozije.

 


PATRIOT ILI NEŠTO DRUGO?

Prvi komentari proruskih korisnika veba su da su Rusi pogodili PVO sistem Patriot nakon što je zaustavio PVO. U ovom trenutku BulgarianMilitary.com ne može da potvrdi takve informacije.

BulgarianMilitary.com podseća da Ukrajina ima nekoliko sistema protivvazdušne odbrane – poput stacionarnih baterija i mobilnih. Pored Patriota, Ukrajina koristi IRIS-T, NASAMS i S-300. Da li je neka od ovih baterija uopšte pogođena, za sada se ne može potvrditi.

U Ukrajini postoji još jedan sistem, ali je, kako navodi lokalno izdanje Ukrainska pravda, stigao pre nekoliko sati. Ovo je francusko-italijanski sistem SAMP/T (MAMBA) i prvi je isporučen Ukrajini.


NAPAD POTVRĐEN

Zvanični Kijev je rano jutros potvrdio vazdušni napad. Kako je saopštila gradska uprava, koju citira Ukrajinska pravda, ruske oružane snage su izvele masivan vazdušni napad sa svih strana krstarećim i balističkim projektilima, kao i dronom kamikaza.

Zvanični Kijev potvrđuje da snage PVO deluju u oblasti Borispolj. Da li je deljeni video iz ove oblasti – BulgarianMilitary.com ne može da potvrdi.

Deo raketa i dronova je oboren, kažu u Kijevu. Ali ostali su uspeli da pogode razne gradske pozicije. Automobili su uništeni, fragmenti raketa su pali u zoološki vrt, a ima i zapaljenih zgrada.


DA JE BIO PATRIOT

Iz Ukrajine nema zvaničnih informacija da je uništen PVO sistem. Za sad. Međutim, ako pretpostavimo da je to bio Patriota, možemo izvući sledeći zaključak.

Prvo, vidljiv je izuzetno gust plotuun raketa presretača. tj. sistem može da odgovori na više vazdušnih napada, a ne samo na jednu vazdušnu metu.

Drugo, Ukrajinci su ispalili skoro 120 miliona dolara za minut i po. Pod pretpostavkom da je ispaljeno 30 projektila, svaka košta u proseku 4 miliona dolara. Ne znamo koliko je projektila Patriot SAM oborio u ovom konkretnom slučaju.


DA LI BI RUSKA RAKETA MOGLA DA POGODI PATRIOT?

Izvan razloga koji stoje iza zajedničkog videa i naših pretpostavki o tome, da – ruska raketa bi mogla da pogodi Patriot. I ne samo raketa.

Najmanje u poslednje dve godine, Patriotima ne ide tako dobro. U Iraku, na primer, u jednom od tradicionalnih napada na Zelenu zonu u Bagdadu, dogodio se slučaj u kojem je Patriot presreo tri projektila, ali je promašio ostale tri.

Foto: Novosti

Rafineriju nafte Aramko, koju su pre dve godine takođe napale proiranske grupe, napale su bespilotne letelice i rakete kamikaze. Realno, međutim, Patriot nije dizajniran za rukovanje dronovima. Patriot mora da obezbedi zaštitu od krstarećih projektila, balističkih projektila i borbenih aviona.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!