IZVEŠTAJ SPECIJALNOG SAVETNIKA: FBI nikad nije imao stvarne dokaze o dosluhu Trampa i Rusije, to je došlo iz štaba Hilari Klinton

Tanjug/ria.ru

15. 05. 2023. u 23:05

AMERIČKI Federalni istražni biro (FBI) nije imao dovoljno dokaza za otpočinjanje istrage o predsedničkoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine i previše se oslanjao na savete Trampovih političkih protivnika, navodi se u zaključnom izveštaju američkog specijalnog savetnika Ministarstva pravde Džona Durama.

ИЗВЕШТАЈ СПЕЦИЈАЛНОГ САВЕТНИКА: ФБИ никад није имао стварне доказе о дослуху Трампа и Русије, то је дошло из штаба Хилари Клинтон

Foto Tanjug/AP

U izveštaju na 306 stranica, Duram je zaključio da američke obaveštajne službe i organi za sprovođenje zakona nisu imali nikakve "stvarne dokaze" o dosluhu Trampovog tima i Rusije, pre pokretanja istrage "Crossfire Hurricane", prenosi Rojters.

Durham je u izveštaju optužio FBI da se prema istrazi o Trampu odnosio drugačije nego prema drugim politički osetljivim istragama, uključujući one čiji je predmet istrage Trampova protivkandidatkinja bila Hilari Klinton.

-Ministarstvo i FBI nisu uspeli da održe svoju važnu misiju stroge vernosti zakonu u vezi sa određenim događajima i aktivnostima opisanim u ovom izveštaju. Osoblje FBI-a pokazalo je ozbiljan nedostatak analitičnosti prema informacijama koje su dobili, posebno prema informacijama od politički povezanih lica i subjekata, navodi se u izveštaju specijalno savetnika Durama.

Ovaj izveštaj označava kraj četvorogodišnje istrage pokrenute u maju 2019. godine kada je tadašnji državni tužilac Vilijam Bar imenovao Durama, iskusnog tužioca, da ispita potencijalne pogrešne korake FBI-a prilikom istrage o navodnom dosluhu Trampovog tima i Rusije tokom predizborne kampanje 2016. godine.

KLINTONOVA IZMISLILA VEZE TRAMPA I RUSIJE

Štab bivšeg američkog predsedničkog kandidata Hilari Klinton izmislio je priču o vezama Donalda Trampa sa Rusijom, ali FBI nije sproveo istragu, rekao je u izveštaju specijalni savetnik američkog Ministarstva pravde Džon Duram.

-U odvojenom slučaju koji je uključivao navodni plan kampanje Klintonove, FBI nikada nije otvorio nikakve istrage, izdao bilo kakve zadatke, angažovao analitičare, niti sproveo bilo kakve analitičke operacije u vezi sa ovim informacijama, navodi se u dokumentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice