MAKRON O SITUACIJI U EVROPI: Arhitektura bezbednosti EU mora da isključi konfrontaciju s Rusijom

Novosti online

14. 05. 2023. u 22:07

ARHITEKTURA evropske bezbednosti mora da osigura odsustvo konfrontacije s Rusijom i potpunu garanciju bezbednosti Ukrajini, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron u intervju za list „Opinion“.

МАКРОН О СИТУАЦИЈИ У ЕВРОПИ: Архитектура безбедности ЕУ мора да искључи конфронтацију с Русијом

Foto Tanjug/AP

-Uvek sam govorio da u budućnosti arhitektura evropske bezbednosti mora potpuno da osigurava bezbednost Ukrajine. Ona, međutim, mora da uključi i odsustvo konfrontacije s Rusijom i ponovnu izgradnju stabilne ravnoteže. Potrebno je prevladati još mnogo etapa da bi se do toga došlo, rekao je Makron.

On je naveo da je zadatak Evrope da pomogne Ukrajini u kontraofanzivi, „da pripremi pitanja garancija bezbednosti i pregovora koji neizbežno treba da počnu“.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, Rusija je pretrpela „geopolitički poraz“, počela proces „padanja u vazalnu zavisnost“ od Kine i izazvala sumnju kod svojih istorijskih saveznika.

Šefica francuske diplomatije Katrin Kolona je ranije izjavila da Francuska smatra da je neophodno da se sačuvaju svi kanali dijaloga s Rusijom i da nije zainteresovana za njenu dalju izolaciju.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

GRČKA NAUČNICA O OTVARANJU HRISTOVOG GROBA: Oko tog mesta vlada jaka energija - instrumenti su nam se isključili (VIDEO)