TENKOVSKOM MINOM NA PRILEPINA: Ko je Aleksandar Permjakov uhapšen zbog atentata na ruskog pisca

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

08. 05. 2023. u 09:29

UKRAJINSKE tajne službe u subotu su, protivtenkovskom minom, pokušale da ubiju poznatog ruskog pisca i dobrovoljca u Donbasu Zahara Prilepina (48), a krvavi zadatak je trebalo da obavi zavrbovani Aleksandar Permjakov (30) koji je uhapšen.

ТЕНКОВСКОМ МИНОМ НА ПРИЛЕПИНА: Ко је Александар Пермјаков ухапшен због атентата на руског писца

Uništeni automobil u kojem je stradao vozač, Foto Istražni komitet Ruske Federacije

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak prema članu za teroristički napad. Ruska policija pokušava da pronađe i njegove pomagače u više mesta Rusije, pošto je nesporno da je Permjakov imao saučesnike koji su ga obaveštavali o kretanju automobila kojim se Prilepin bio uputio kod svoje familije u Nižnjenovgorodsku oblast.

Bezbednosna služba Ukrajine(SBU) saopštila je juče da "ne može ni da potvrdi ni da negira umešanost u eksploziju automobila u kojoj je povređen Zahar Prilepin ili druge napade".

Prve sumnje su bile da je eksploziv bio postavljen na dnu automobila, ali je kasnije uhvaćeni terorista priznao da je tenkovsku minu aktivirao daljinskim upravljačem.

Terorista Permjakov je uhvaćen u velikoj policijskoj akciji dok je izlazio iz šume kod sela Kozlovo u Nižnjenovgorodskoj oblasti. Prvo se branio da je došao u lov na patke, a pošto tamo nije bilo jezera morao je da prizna da je trebalo da likvidira Prilepina, kao i da je detaljno razgledao mesto gde se nalazila kuća u kojoj živi Prilepinova porodica.

Foto N. Skenderija

Policija je kod Permjakova našla ne samo ruska, već i ukrajinska dokumenta, a rusko državljanstvo je dobio nedavno. Kao što je poznato, Aleksandar Šubin (27) iz Luganska, vozač "audija" u kom se nalazio Prilepin je poginuo, a pisac je preživeo, uz povrede obe noge. Pod anestezijom je operisan i oseća se dobro. Interesantno je da je u automobilu bila i Zaharova ćerka, ali je izašla pre nego što je mina eksplodirala.

Na početku rata u Donbasu, Permjakov je najpre ratovao kao ruski dobrovoljac, a zatim je prešao na drugu stranu. Rođen je 1993. u gradiću Družkovka i živeo je sa sestrom u internatu za siročad, jer su rasli bez oca. Kad je imao 15 godina Permjakov je bio uhapšen sa grupom prijatelja i osuđen na četiri godine zbog razbojništva. Za razliku od brata kriminalca, njegova sestra Irina završila je srednju medicinsku školu i zaposlila se kao medicinska sestra u Sankt Peterburgu.

Ukrajinske službe su vrbovale Permjakova 2018. godine, a od marta 2022. živeo je u Hmeljnickoj oblasti, u Ukrajini. Kasnije je, očigledno uz pomoć ukrajinskih službi, prebačen u avgustu 2022. u Rusiju i jedno vreme je bio kod sestre u Sankt Peterburgu, a zatim se prebacio u Moskvu, gde je živeo i radio kao građevinac do februara 2023.

Foto AP

Bivši predsednik i premijer Dmitrij Medvedev, sada potpredsednik Saveta bezbednosti RF, tvrdi je da je pokušaj ubijstva Prilepina "podli napad ukrajinskih nacista", a predsednik Donjecke NR Denis Pušilin, da u Kijevu biraju za likvidaciju "zaštitnike ruskog sveta" i dodaje da se ukrajinsko rukovodstvo bavi organizovanjem terorizma, jer ne može da dobije na bojnom polju.

Portparolka ruskog MIP Marija Zaharova kaže da su Amerikanci od Ukrajine stvorili još jedan teroristički režim. MIP je optužio Vašington i Kijev da su odgovorni za teroristički napad na Prilepina.

- Odgovornost za ovaj i druge terorističke akte snose ne samo ukrajinske vlasti, već i njihovi zapadni pokrovitelji, pre svega SAD, koje su od državnog udara u februaru 2014. brižno negovale antiruski neonacistički projekat u Ukrajini - navodi se u saopštenju.

- Nedostatak osude Vašingtona još jednog u nizu terorističkih napada na ruskog novinara i javnu ličnost je čin samorazotkrivanja američkih vlasti. Ćutanje relevantnih međunarodnih organizacija je nedopustivo.

Poznati moskovski TV voditelj Vladimir Solovjov, na koga je takođe bio planiran atentat ali je plaćenike pohapsila ruska policija, sada javno postavlja pitanje da li će Rusija odgovoriti na sve te diverzije, kao što bi, po njegovom mišljenju, bilo neophodno.

Poznati moskovski ratni reporter Aleksandar Koc ocenjuje da sve češće diverzije i terorističke akcije u raznim delovima Rusije potvrđuju da su Ukrajinci napravili svoju agenturnu mrežu, sposobnu da organizuje diverzije na teritoriji Rusije. Osnivač vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin hrabri Prilepina i veruje u njegov brzi oporavak.

Prilepin je ranije podržavao i hrabrio vojnike "Vagnera".

Recite majci

Pisac i kopredsedavajući partije Pravedna Rusija - Za istinu, Zahar Prilepin, uspešno je probuđen iz veštačke kome. Prve reči koje je izgovorio po dolasku lokalnih stanovnika koji su mu pritekli u pomoć, bile su "javite mojoj majci da je sve normalno". Kasnije su na mesto nesreće došli njegova supruga Marija i prijatelji. Pošto su Zaharu obe noge bile slomljene, helikopterom je prebačen u bolnicu gde je operisan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)