BLIŽI SE KRAJ KRIZE U SIRIJI: Država priprema plan za povratak izbeglica nakon 12 godina ratovanja

Novosti online

01. 05. 2023. u 18:09

SIRIJA pod okriljem UN počinje da priprema teritoriju i uslove za povratak izbeglica koje su otišle iz zemlje tokom 12 godina građanskog sukoba, navodi se u izjavi ministara spoljnih poslova Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Iraka i Sirije.

БЛИЖИ СЕ КРАЈ КРИЗЕ У СИРИЈИ: Држава припрема план за повратак избеглица након 12 година ратовања

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Jutjub/Syrian Presidency

- Sirijska vlada će, u koordinaciji sa odgovarajućim organizacijama Ujedinjenih nacija, početi da utvrđuje koje su usluge potrebne u oblastima povratka izbeglica, uzimajući u obzir doprinos arapskih i međunarodnih strana, uz objašnjenje mera koje će biti preduzete da se olakša njihov povratak, uključujući i opštu amnestiju - navodi se u izjavi.

Osim toga, sirijska vlada će zajedno sa međunarodnom zajednicom i UN preduzeti mere za unapređenje infrastrukture potrebne za povratak izbeglica u mesta boravka, konkretno, biće izgrađene nove škole, bolnice, zgrade i otvorena radna mesta. Sirija se obavezala da će preduzeti iste korake u odnosu na interno raseljena lica.

Ministri spoljnih poslova Jordana i Sirije su se, kao probni korak, dogovorili da obezbede uslove za povratak hiljade sirijskih izbeglica.

Ministri su se takođe nakon sastanka u jordanskoj prestonici Amanu dogovorili da rade na što skorijem obnavljanju rada ustavnog komiteta Sirije u Ženevi, dodaje se u zajedničkoj izjavi.

- Šefovi spoljnih poslova Jordana, Saudijske Arabije, Iraka i Egipta istakli su prioritet okončanja krize (u Siriji)... kroz političko rešenje koje će sačuvati jedinstvo, složnost i suverenitet Sirije, zadovoljiti težnje njenog naroda i osloboditi ga od terorizma - ističe se u saopštenju koje je objavilo jordansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministri su dogovorili i dnevni red budućih razgovora koji će obuhvatiti humanitarnu, političku i bezbednosnu situaciju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Pošasti postmoderne - Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri