VISOKI PREDSTAVNIK EU ZADOVOLJAN RAZGOVOROM ZELENSKOG I SIJA Borelj: Treba nam mir koji priznaje prava ukrajinskog naroda"

Novosti onlajn

27. 04. 2023. u 07:23

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đuzep Borelj danas je izrazio zadovoljstvo zbog prvog telefonskog razgovora kineskog predsednika Si Đinpinga i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog od početka ruske invazije ocenivši da je reč o "prvom važnom koraku".

ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ЕУ ЗАДОВОЉАН РАЗГОВОРОМ ЗЕЛЕНСКОГ И СИЈА Борељ: Треба нам мир који признаје права украјинског народа

Foto AP

- Vrlo je važno da Kina i Ukrajina razgovaraju. Podsećam da svi želimo mir. (...) Ali svi moraju shvatiti da nam ne treba bilo kakav mir - rekao je Borelj koji boravi u poseti Bogoti i dodao:

- Ne treba nam mir u kojemu neko mora da popusti pred brutalnom invazijom, nego pravedan mir koji priznaje prava ukrajinskog naroda, suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine.

Si Đinping je danas rekao Volodimiru Zelenskom da je Kina "oduvek bila na strani mira" i pozvao na pregovore. Ovo je, koliko je poznato, prvi razgovor dvojice čelnika od početka rata u Ukrajini 24. februara 2022.

- Izuzetno mi je drago zbog tog razgovora, nadam se da je to prvi korak nakon koga će Kina preuzeti ulogu i uveriti Rusiju da prekine agresiju - dodao je Borelj. Ranije je zvaničnik EU, koji je hteo da ostane anoniman, izrazio zadovoljstvo zbog toga što su "komunikacijski kanali otvoreni".

Razgovor Sija i Zelenskog pozdravile Nemačka i Francuska

I nemačka vlada i francuski predsednik pozdravili su prvi razgovor između Zelenskog i Sija kao dobar i ohrabrujući znak.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer je podsetio da su predsednica Komisije Ursula fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron "uputili zahtev predsedniku Zelenskom" za takav razgovor "prilikom njihovog sastanka s predsednikom Sijem u Pekingu".

Ukrajinski predsednik želi već mesecima da razgovara sa Sijem u nadi da će ga uveriti da bude naklonjeniji Kijevu u pogledu ruske invazije, ali Peking nije odgovarao na ukrajinske predloge. Kina je danas objavila da će poslati predstavništvo u Ukrajinu u nastojanju da se pronađe "političko rešenje" sukoba.

Peking je u februaru objavio dokument u 12 tačaka o sukobu u Ukrajini. Inicijativa, smatrana mirovnim planom, poziva Moskvu i Kijev na pregovore. Peking nije priznao rusku aneksiju Donbasa u septembru prošle godine, ni Krima 2014. godine.

Kina, koja nije javno osudila rat u Ukrajini, zadnjih meseci je snažno pojačala političku i ekonomsku saradnju s Rusijom.

Odnosi Pekinga i Moskve, burni tokom Hladnog rata, ojačali su tokom poslednje decenije u želji da se odupru uticaju SAD.

Si Đinping je pre nekoliko nedelja posetio Moskvu, gde je potvrdio partnerstvo s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

(Index.hr)

BONUS VIDEO: DREVNI GRAD U NOVOM IZDANjU - Pogledajte kako izgleda Petra u Jordanu pod 3D svetlima i zvukom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna